VII. ples obce Spojil a SDH Spojil - 30. 1. 2015

Přidáno: 8. února 2015

Autor: Ing. Jan Meloun, starosta SDH obce Spojil

Tak se nám zase sešel rok s rokem a opět nastal ten dlouho očekávaný den, kdy spojilští dobrovolní hasiči ve spolupráci s obcí Spojil uspořádali další ples, tentokrát již v pořadí sedmý. Letos se konal v pátek 30. ledna 2015, a to jako vždy na tradičním místě - v sále našeho oblíbeného kulturního zařízení ve spřátelené Chotči. Doprava na ples byla zorganizována ze Spojila tradičně autobusem, letos pouze jedním spojem odjíždějícím v 18,40 hod. Pro ostatní mimořádné požadavky na dovoz i odvoz pak byla panem Záleským navíc zajištěna doprava obecním hasičským vozidlem.

Letos náš ples navštívilo přes 70 lidí, což byla sice nižší účast než v předchozích ročnících, ale tancující páry měly určitě alespoň více místa na všechny své kreace. Při vstupu do sálu přivítal spojilský místostarosta pan Křivka se zastupitelem panem Rozsypalem každého hosta osobně a všechny dámy obdržely krásnou červenou růži, ostatně jak je u nás milým zvykem každý rok. Hned po příchodu si mohl každý zakoupit od hasičů za desetikačku losy do tomboly. Zájem o tyto losy byl tradičně velký, protože nabídka všech 36 vystavených cen tomboly byla skutečně velmi pestrá a lákavá. Ples zahájil krátce po půl osmé starosta hasičů Ing. Jan Meloun, který všechny přivítal, popřál jim pěknou zábavu a nezapomněl je ani pozvat k nákupu losů do tomboly. Poté plesové hosty milým slovem uvítala i starostka obce Spojil paní Miluše Telecká, jež jim popřála krásně strávený ples a poděkovala organizátorům této události, sponzorům cen do tomboly i starostovi Chotče panu Martinu Chvojkovi za to, že jejich sál každý rok hostí náš ples. Nakonec se se svým vřelým přivítáním přidal i místostarosta obce Spojil pan Jan Křivka, který mezi námi speciálně přivítal a kyticí růží potěšil paní Pražanovou, jejíž zesnulý muž byl dlouholetým starostou Chotče a velkým přítelem Spojila.

Potom se již všichni vydali na taneční parket a užívali si hudební produkci skupiny Rytmus. Zněla jak hudba klasická v rytmu polky či valčíku, tak i pomalejší tóny pro odpočinek u ploužáků. Nejvíce se však asi hrála pop-music a občas také folk či country. Taneční parket se blýskal směsicí pestrých barevných i tlumených černých rób či šatiček všech dam a obleků či košil našich gentlemanů, mezi nimiž se občas mihla i nějaká ta hasičská uniforma. Pro načerpání nových sil a doplnění energie si mohli tanečníci vybrat z nabídky několika výborných jídel z kuchyně místní chotečské restaurace, mezi nimiž nechyběl tradiční tatarák, ale velmi frčel třeba i řízek s bramborovým salátem a jiné dobroty. Samozřejmě že plesovým hostům bylo třeba také dodržovat pitný režim, o což se skvěle postarali místní hbití číšníci. Zábava plynula rychlým tempem a tak kolem půl dvanácté se přiblížil čas plný napětí a také i spousty legrace, a to losování hasičské tomboly.

Samotnému losování předcházelo poděkování jmenovitě všem našim milým sponzorům. V naší losovací ošatce, kterou starosta hasičů neustále promíchával, se nakonec usídlilo přesně 900 losů. Losování probíhalo za pomoci jedné mladé sličné asistentky a tradičně je moderoval pan Křivka. Podle našeho stálého obyčeje vždy výherce po převzetí ceny vylosoval toho následujícího. Jak už to tak bývá, na někoho se štěstí usmálo a někdo si musí počkat zase na příště. Ceny byly většinou velmi praktické, především věci do domácnosti jako multifunkční tiskárna, topinkovač, rychlovarka, žehlička či fén, ale dokonce i krásná akustická kytara, dřevěná skříňka, sušák na prádlo, batoh, spacák a dámská nebo pánská kosmetika, navíc jsme měli letos také spoustu pěkných kalendářů či publikací. Stejně jako loni byla i letos tombola o dost bohatší na ceny, které jsou jak se říká "k sežrání", protože se zde objevili například utopenci, naložený hermelín, dárkový koš, slané pečivo a dokonce hromada výborných tlačených koláčků se čtyřmi druhy náplní, o něž se jejich výherci k velké radosti přátel a sousedů se všemi hned na plese podělili. K tomu také na spláchnutí třeba Fernet či víno. Hlavní cenou byla letos mikrovlnná trouba, kterou se její štědrý výherce hned na místě rozhodl věnovat na charitativní účely, a proto poputuje do Dětského centra ve Veské. Všechny tím tento milý pán velmi příjemně překvapil a vysloužil si jejich obdiv a potlesk. Po vylosování tomboly se zábava opět rozproudila v tanečním rytmu a dokonce se mezi námi objevil rozpustilý Mexičan v ponču a s velkým sombrerem na hlavě, v němž jsme však velmi brzy poznali maskovaného pana hostinského. S přibývajícím časem byla zábava o to veselejší, když mnozí neváhali navštívit během plesu ledový bar, kde si mohli dát u dvou krásných a milých barmanek panáčka, popovídat si se svými sousedy či přáteli a případně se i s nějakými novými seznámit.

Protože však vše krásné jednou končí, tak i náš ples se s námi rozloučil poslední skladbou a nedlouho po druhé hodině noční plesoví hosté nastoupili do autobusu a plni příjemných dojmů vyrazili k domovu. Věřím, že se nám ples letos opět krásně vydařil, všichni se na něm skvěle bavili a užili si mnoho tance a někdy i zpěvu. K tomu navíc jistě také i družného hovoru se svými sousedy či známými, a v neposlední řadě spoustu legrace. Závěrem mi dovolte ještě jednou poděkovat všem našim milým sponzorům, kteří podpořili naši tombolu. Doufám, že se stejně jako já už nyní všichni těšíte na náš další spojilský ples v příštím roce.