Tříkrálová sbírka - 5. 1. 2013

Přidáno: 12. ledna 2013

V prvních lednových dnech proběhla v Pardubicích a okolí tradiční Tříkrálová sbírka. Už potřinácté navštívili naše domácnosti Tři králové s přáním štěstí, zdraví a pokoje, aby poté domy nade dveřmi označili nápisem s písmeny K+M+B (Kašpar, Melichar a Baltazar). Jen jedna méně známá zajímavost k tomuto nápisu. Tato písmena nejsou patrně počátečními písmeny jmen Tří králů, jak se lidově traduje, ale zkratka latinského "Christus mansionem Benedicat" – "Kristus žehnej tomu domu" (C+M+B, v Evropě K+M+B). Sbírka je především možností, jak prostřednictvím organizací oblastních charit přispět na výstavbu a vybavení sociálních středisek a na pomoc potřebným lidem.

Tříkrálová sbírka, kterou organizuje Oblastní charita Pardubice, je možná jen díky mnoha obětavým dobrovolníkům, kteří se sbírkou pomáhají. Letos se do této akce u pardubické charity přihlásilo přes 200 skupinek. Každá skupinka koledníků Tříkrálové sbírky má u sebe zapečetěnou pokladničku se znakem Charity ČR.

I naše vesnička se do této charitativní akce zapojila díky dvěma skupinkám tříkrálových koledníků. První skupinku tvořila rodina Kuhnových, která již v sobotu 5. ledna obešla domy v ulici Pod Habřím, K Hájovně a U Lípy. Druhá skupinka byla složena z rodiny Kučerových a Nedvědových a koledovala navečer v neděli 6. ledna v ulici Na Okrajích a v lokalitě Ma Morčáku. Malí i velcí koledníci patřičně odění do královských rouch včetně "černého krále" u každého domu zamuzicírovali a zazpívali a poprosili o příspěvek do pokladničky charity. Nikdo, jehož stavení koledníci navštívili, je neodmítl, naopak každý prokázal vsunutím bankovek do kasičky svoji štědrost. Nezbytnou součástí této události je přání požehnání domu a nápis svěcenou křídou na veřeje dveří u vchodu: K+M+B 2013. Ve Spojile se v letošním roce celkem vybralo 14 572,- Kč. Pokladnička Kučerových měla největší finanční obsah (12 855,-Kč), který při otevírání pokladniček Oblastní charita Pardubice zjistila.

V rámci celé Pardubické charity bylo letos vybráno 680 247,- Kč, což je téměř o 40 tis. korun více než v loňském roce.

Prostředky z této Tříkrálové sbírky budou použity v rámci pardubické oblasti na následující účel:

  • dovybavení a provozní náklady střediska "Sanace rodiny"
  • dovybavení a provozní náklady pobytového a ambulantního odlehčovacího zařízení Červánky v Třebosicích
  • nákup automobilu pro terénní sociální služby
  • dovybavení a provozní náklady rodinných center DaR v Luži a Holoubek v Holicích
  • nákup zdravotních pomůcek pro domácí hospicovou péči
  • přímá pomoc potřebným postiženým živelnou katastrofou
  • příspěvek na výstavbu vodárny v indickém Nirmal Nagar

Všem občanům Spojila, kteří se do sbírky zapojili, patří upřímný dík za jejich dary. Především však velký dík náleží organizátorům Tříkrálové sbírky v naší obci, kteří navzdory nepříznivému počasí věnovali svůj čas a své síly a sbírku zrealizovali.

Každá skupinka koledníků Tříkrálové sbírky má u sebe zapečetěnou pokladničku se znakem Charity ČR, průkaz vedoucího skupinky, na kterém je číslo shodné s číslem pokladničky, a občanský průkaz, kterým se v případě potřeby prokazuje.