Dětský den aneb ani déšť nás neodradí - 1. 6. 2013

Přidáno: 10. června 2013

Na den 1. června byla opět jako obvykle naplánovaná oslava Dětského dne, ale venku už od rána střídavě více či méně pršelo. To však nezastavilo výbor pro občanské záležitosti ani naše hasiče, aby dětem nepřipravili zábavu, na kterou si tolik těšily.

Takže původně plánovaný program a jeho provedení bylo upraveno a vše běželo jako po drátku. Část her vedená Liborem Kmentem se přesunula do altánu sportovního areálu a část zajištěná SDH v čele s Honzou Melounem a Jirkou Novákem i přes déšť zůstala venku.

Uvnitř altánu bylo teploučko od krbu a tak děti soutěžily v malování sádrových odlitků, házení a přenášení míčku, skládání šipek, malování balonků a dalších hrách a jejich kapsičky se rychle plnily sladkostmi a "důležitými drobnostmi". A protože v Pardubicích se zrovna konala Aviatická pouť, tak si nakonec takový malý letecký den uspořádaly i děti ve Spojile. Vlastnoručně vyrobené šipky a papírová letadélka svištěla ve vzduchu v altánu sem a tam.

Ani venku nebylo pusto a děti nepřišly ani o oblíbené střílení ze vzduchovky. Sice letos museli hasiči kvůli dešti dost improvizovat, ale dostali skvělý nápad, jak vše udělat. S použitím dvou fotbalových branek, kdy jedna překrytá igelitovou plachtou sloužila jako přístřešek krytá střelnice) a druhá se zavěšenými nafouknutými barevnými balónky jako cíl střelby, se tento atraktivní bod oslav Dětského dne podařilo zajistit. Neustálá fronta na pořadí ve střelbě jak chlapců, tak i dívek, svědčila o tom, že se dětem tato zábava moc zamlouvala a navíc za každý trefený balonek získal střelec malou odměnu. Velmi se všem dětem také líbila soutěž, při níž si mohly sestřelit svůj vlastnoručně pomalovaný balónek.

Ve finále pak členové SDH uspořádali malou soutěž o dětskou sadu hasičských pomůcek. Cenu získal ten, kdo znal odpověď na otázku: "Jak se jmenoval dráček, který pořád toužil být požárníkem?" Jeho jméno "Soptík" s podivem znala jedna z nejmenších účastnic Dětského dne.

Ani po dvou a půl hodinách zábavy a her se dětem domů moc nechtělo, ani je tentokrát déšť nezastavil, i když zpočátku jejich účast byla velmi skromná, nakonec se jich sešlo kolem dvaceti a odcházely s radostí, že si vlastní šikovností vysoutěžily tolik dobrot a přitom se tak skvěle pobavily.

Velký dík patří našim výše jmenovaným organizátorům a jejich pomocníkům, že to ani při takovém "psím počasí" nevzdali a našim dětem oslavu Dětského dne zajistili.