Zdobení velikonočního stromu - 14. 4. 2019

Autor: AVE

V neděli 14. dubna odpoledne bylo překrásné počasí, sluníčko svítilo a jen lehoulinký, ale chladný vánek nedovolil sundat bundy a kabátky dolů.

V letošním roce poprosila Mirka od Čápů několik dalších děvčat ze vsi, aby ji pomohla nabarvit vajíčka podle svých představ na zdobení velikonočního stromu. Každá dostala 10 kousků vyfouknutých vajíček a mohla popustit uzdu své fantazii. Osobně jsem využila Pinterest, abych vyzkoušela něco netradičního. I když jsem postupovala podle uvedeného návodu, nebylo to to, co jsem od výsledku očekávala. Zdálo se vše zcela jednoduché, napustit si do nádobky vlažnou vodu, vzít lak na nehty, štětečkem přenést kapku laku na vodní hladinu, špejlí propojit několik barev z dalších laků do sebe a na vajíčko barvu přenést lehkým otočením ve vodě.

Barvy se mi však nepropojily a zůstaly na špejli. Akci jsem zopakovala bez propojení barev špejlí ovšem bez rukavic, takže jsem byla sama barevná až běda. Všude zapáchal aceton a nakonec jsem skončila na prochladlé terase, kde jsem štětečkem obarvila vajíčka z posledních sil. Kreace to byly tak divoké, až z nich přecházel zrak, těžko říct jestli se mi to všechno jen nezdálo, jak jsem byla lakem přiotrávená.

Barvy laků ale nakonec zaschly, a když jsem vajíčka v neděli věšela spolu s ostatními na strom, stydět jsem se nemusela. Všech vymalovaných vajíček bylo opět kolem 400 kousků a zavěšovaly se na připravenou vrbičku uprostřed návsi. Vypadalo to krásně, děti poskakovaly a zdobily spodní patra, ženy prostřední a muži z vysokých štaflí ozdobili nejvyšší části.

Určitě se přijďte příští rok alespoň podívat a podělit se o svoji techniku barvení kraslic :o)