Zapálení 1. adventní svíce - 2. 12. 2018

Autor: AVE

Večer to nebyl typicky adventní. Teplota kolem 5 °C nad nulou a déšť, který se nepříjemně vkrádal do zimních bund přivítal první adventní neděli, která v letošním roce vyšla na 2. prosince.

Na to, jak bylo ošklivo, se sešlo na naší návsi lidu poměrně dost, kdo by také nechtěl ochutnat svařené víno a perníčky. Navíc se nic neplatilo, takže o to to bylo příjemnější a ti co raději seděli doma v teple mohou teď tiše závidět 

Bylo fajn se pozdravit a nezávazně poklábosit o počasí a popřát si vše dobré k zahájenému adventu. Pohodovou atmosféru dokreslovalo vystoupení na kytaru a mužský alt Východočeského divadla z Pardubic notující známé melodie, třeba písničkáře Jarka Nohavici, který teď asi neprožívá zrovna přívětivé období.

Každý děláme během života rozhodnutí, některá jsou povedená a některá i nepovedená. Vždycky si však říkám, že tady nejsem od toho, abych někoho soudila, ale abych hlavně žila svůj život co nejlépe, jak to jde. Bylo tedy fajn vidět pod večerní oblohou bývalého pana starostu a místostarostu, stejně jako novu paní starostku a nového pana místostarostu, o to spíše, že před Bohem jsou si všichni rovni nejen v tento sváteční čas.

Katolické pojetí adventu je jedním ze základních kamenů naší kultury, a proto jej považuji za nevyhnutelnou součást svého života. Je jakýmsi odkazem našich předků, kteří po několik tisíciletí vytvářeli naše kulturní základy a pokládali za ně i své životy.

Připomenutí si adventu v tomto duchu považuji tedy za zcela normální. Po výkladu pana místostarosty Tomáše Kučery o symbolech předvánočního času pozdravila všechny i paní starostka Radka Ministrová, která také zapálila 1. adventní svíčku.

Až budeme doma postupně zapalovat svíčky na adventním věnci proti směru hodinových ručiček, vzpomeňme si na jejich poselství, kterými jsou naděje, mír, přátelství a láska.