Spojilská míle - 17. ročník - 30. 8. 2015

Přidáno: 16. září 2015

Autor: Božena Melounová

Jak se již stalo tradicí, počátek září znamená, že se u nás uskuteční cyklistický závod pro náš sportovní dorost – Spojilská míle. Letos v neděli 30. 8. 2015 proběhl již 17. ročník tohoto oblíbeného závodu, jehož organizátorem byl jako vždy NAC Pardubice spolu s obcí Spojil a SDH Spojil.

Na rozdíl od loňského roku, kdy musel být závod pro nepřízeň počasí odložen, letos od samého rána sluníčko pálilo a teploměr vyhnal rtuť až ke 33 °C. Organizátoři byli mile překvapeni, že se na start dostavil poměrně velký počet účastníků - celkem 37 dětí. Po krátké prezentaci byli závodníci a závodnice rozděleni do jednotlivých kategorií.

Kategorie, délka trasy a počty závodníků

  • do 6 let chlapci i dívky, trasa: 1 okruh po Morčáku, 13 závodníků
  • 7-9 let chlapci, trasa: 1 okruh po Morčáku, 6 závodníků
  • 7-9 let dívky, trasa: 1 okruh po Morčáku, 4 závodnice
  • 10-12 let chlapci, trasa: 2 okruhy po Morčáku, 9 závodníků
  • 10-12 let dívky, trasa: 2 okruhy po Morčáku, 5 závodnic

Letos nastala v trase nepatrná změna a to, že i nejmenší kategorie závodila na okruhu okolo Morčáku. Je obdivuhodné, že i tito naši nejmenší závodníci, i když mnohdy nejeli na kole, ale na odrážedle, se svého úkolu zhostili velmi statečně a všichni celou trasu absolvovali na jedničku. Někteří byli doprovázeni svými rodiči, aby je podpořili a aby na cestě nezabloudili, i když trať byla zabezpečována na křižovatkách členy spojilského SDH.

Závodníci byli na trase a hlavně v cíli povzbuzováni přihlížejícími fanoušky, kteří neskrývali obdiv, s jakou odvahou se všichni v takovém vedru poprali se svým úkolem a nasadili do závodu všechny síly. Odměnou jim pak byly krásné ceny od pořadatelů, ale hlavně skvělý pocit z dosaženého výsledku. Po rozdání odměn následovala jako obvykle volná zábava a soutěž ve zpěvu. K chuti dětem přišly i vuřtíky z ohýnku nebo z grilu a tradiční pamlsek – kousek dortu, který věnovala obec Spojil.

Pro nás jako hostící obec závodu je potěšující, že letos se zúčastnila závodu téměř třetina dětí ze Spojila. Dělá nám radost, že naše děti mají o sport takový zájem. Už se všichni těšíme na další 18. ročník Spojilské míle.