Spojilská míle 2014 - 16. ročník - 7. 9. 2014

Přidáno: 10. října 2014

Autor: Božena Melounová

Ohlášená Spojilská míle, která se měla konat v neděli 31. srpna odpoledne, byla bohužel pro nepřízeň počasí zrušena. Po poledni se začalo na západě černat, těžká mračna nevěstila nic dobrého a než jsme se nadáli, zaduněl první hrom a spustil se silný liják. Bouřka způsobila, že konání této oblíbené akce pro děti muselo být odloženo na neděli 7. 9. 2014.

V tuto neděli naopak pálilo sluníčko a teplota vystoupila do letních hodnot. Přesně v 14.00 hodin byl odstartován první závodník nejmladší kategorie. Místo konání bylo obvyklé na Morčáku a délka dráhy pro jednotlivé věkové kategorie byla stejná jako při minulých ročnících.

Kategorie, délka trasy a počty závodníků

  • do 6 let chlapci i dívky, trasa: rovinka start - křižovatka a zpět, 12 závodníků
  • 7-9 let chlapci, trasa: 1 okruh po Morčáku, 8 závodníků
  • 7-9 let dívky, trasa: 1 okruh po Morčáku, 2 závodnice
  • 10-12 let chlapci, trasa: 2 okruhy po Morčáku, 6 závodníků
  • 10-12 let dívky, trasa: 2 okruhy po Morčáku, 3 závodnice

Nejmenší, ale také nejpočetnější kategorie, zápolila s plným nasazením, ať na kole ještě s bočními kolečky nebo na větším kole. Často děti projížděly dráhu společně s běžícími či jedoucími rodiči, kteří svým doprovodem své ratolesti povzbuzovali a podporovali na dráze. Skandování přihlížejících: "Přidej, přidej, šlapej, šlapej," se ozývalo především, když na trať nastoupily starší kategorie. Během jedné hodiny byl závod u konce a nastalo počítání a hodnocení. Tato část závodu se odehrávala již v prostorách sportovního areálu.

Není důležité, jak se kdo umístil, odměnu dostaly všechny děti, které se závodu zúčastnily. Cenu útěchy za nedokončený závod z důvodu havárie obdržela i jedna cyklistka z nejmladší kategorie. Vítězové na prvním postu si na památku odnesli "zlatou" sošku cyklisty. Ostatní kromě diplomu obdrželi mnoho hodnotných cen. Po slavnostním dekorování vítězů následovalo oblíbené opékání buřtíků a klobás, které připravili spojilští hasiči. Na závěr ještě malí odvážlivci soutěžili ve zpěvu a odměnou za vystoupení byl kousek z jednoho ze dvou dortů, které dodala obec Spojil.

Za toto příjemné odpoledne jak pro děti, tak i pro jejich rodiče je třeba poděkovat pořadateli NAC Pardubice a rovněž Obci Spojil a spojilským hasičům, kteří se na organizaci závodu podíleli.