Mikulášská nadílka - 4. 12. 2010

Přidáno: 11. prosince 2010

Ačkoliv v sobotu 4. 12. večer venku mrzlo jen to praštělo, Mikuláš ani letos nezapomněl na děti ve Spojile. Aby všechny stihl obejít a obdarovat, pořídil si tentokrát nevšední povoz – speciální tříkolku – kolo s vozíkem vpředu zvané - christianii. A aby čert cestou nezdržoval, naložil Mikuláš čerta do vozíku. Měl tak také jistotu, když má čerta na očích, že čert nebude ujídat z nadílky pro děti. Takže takto připraven se vydal Mikuláš i s čertem objíždět jednotlivé dětičky.

Je všeobecně známo, že Mikuláš ví vše, co nezbedné ratolesti páchají, a když jim to připomínal, začal si občas i čert dělat naděje, že by mohl někoho odnést v pytli do pekla, a tak občas ukápla i nějaká ta slzička. Ale vše je na světě dobře zařízeno, a tak postačila básnička, někomu i písnička, aby si malý neposlucha své hříšky odčinil. Za odměnu a pochvalu za skutky dobré obdržel každý balíček se sladkostmi a ovocem.

Cesta Mikuláše byla dlouhá, navštívil letos 29 dětí a byl z toho pěkně unaven. Není divu, takový kopec dárků a čerta k tomu na vozíku, to není žádná legrace. Jen to ho hřálo u srdce, všechny dětičky měly snahu se polepšit a slíbily, že už nebudou zlobit a budou své rodiče poslouchat, a za to jim Mikuláš slíbil, že se na ně přijde za rok opět podívat.