Vánoční floristika - 26. 11. 2011

Přidáno: 4. prosince 2011

Když řekneme Vánoce, Advent nebo adventní věnec, tak se nám většinou vybaví zasněžená krajina, vůně jehličí, spousta třpytivých ozdůbek a plápolající svíčky. Letos tomu je ale trošku jinak. Na rozdíl od loňského roku, kdy jsme se v den kurzu vánoční floristiky probouzeli do zasněženého rána, letos po sněhu ani památky, naopak ještě tu a tam na zahrádkách můžeme spatřit nějaký ten kvítek. Teploty nám vůbec nepřipomínají, že se blíží Vánoce, ale to nemění nic na tom, že advent je tu a s ním se jako každý rok pravidelně koná kurz vánoční floristiky.

A tady už se dostáváme k tomu, co kromě jiného dělá Vánoce Vánocemi. Vánoční výzdoba adventními věnci se svíčkami na vánoční stůl nebo jako ozdoba na dveře domů, to je nezbytná součást Vánoc snad ve všech domácnostech. Takže i letos se naše hospodyňky na tuhle slavnostní událost řádně připravily a sešly se v sobotu 26. listopadu v klubovně sportovního areálu, aby společně pod odborným vedením našich oblíbených lektorek vlastníma rukama vyrobily výzdobu pro své příbytky a vytvořily tak krásnou a příjemnou atmosféru Vánoc ve svých domácnostech. Letos dosáhla návštěvnost kurzu rekordu, protože se zúčastnilo 33 dospělých a 17 dětí. Mezi nimi se s podivem tu a tam objevili i návštěvníci mužského pohlaví. Je vidět, že ani mužům a chlapcům není tato oblast tak vzdálená, jak by se mohlo předpokládat.

Většinou všichni přítomní již za ta dlouhá léta, co se kurz vánoční floristiky koná, nabrali tolik zkušeností a inspirace, že ani nepotřebovali nějaké zásadní rady od lektorky, spíše jen ukázat, jak tu či onu ozdůbku na věneček nebo misku umístit a připevnit. Takže po více jak dvou hodinách snažení se na lavicích a po chodbách začaly objevovat nádherné věnečky, za které by se nemusel stydět ani žádný obchodník, ba možná ještě svojí nádherou předčily výrobky nabízené v obchodech. Pokud se během adventu projdete naší vesničkou, uvidíte na dveřích domů důkaz, jak šikovné jsou naše hospodyňky.

Za tuto možnost, abychom se na vánoční svátky tak pěkně připravili, je třeba poděkovat paní Mirce Čápové, která celý kurz zorganizovala a zajistila a připravila i spoustu surovin a pomůcek k výrobě vánoční výzdoby, ale také našim dlouholetým osvědčeným lektorkám Jitce Folbrechtové a Zoře Hrabáňové.