Stavění máje - 1. 5. 2014

Přidáno: 10. května 2014

Autor: Božena Melounová

Stavění máje je v naší obci již zažitá tradice, a tak jsme ji ctili i v letošním roce. I když tradice velí, že máj mají stavět především mladí svobodní mládenci, ve čtvrtek 1. května se na návsi sešla skupina pánů již většinou zadaných, ale i několik svobodných. Protože tuto akci pořádali spojilští dobrovolní hasiči, tak se jich tu ze všech mužských sešlo nejvíce.

Dle stanoveného scénáře byl první v pořadí výběr stromu a jeho poražení. Doprava urostlého kmene z lesa přes náročnou zatáčku u Vitejčkových a obcí na náves dopadla dobře. Pak nastal obvyklý postup: odvětvit přebytečné větve, oloupat, odstranit suky. Letos bylo nutno vyřešit i technický problém se špičkou stromu, ale i ten byl zdolán. Mezitím ženy a později i další dívky ozdobily věnec i jehličnatou korunku májky stuhami. Věnec stejně jako vloni vyrobila Alena Kušičková, moc se jí povedl a bohatě nazdobený mašlemi vytvořil krásný doplněk májky. Finálně májku ozdobila pěkná vlastenecká trikolora omotaná kolem kmene, což je spojilská novodobá tradice posledních let.

Kmen stromu byl připraven a nastala hlavní část celé akce, a to je, vztyčit za pomoci vlastních sil a techniky máj vzhůru. Tentokrát bylo stavění náročnější, protože kmen byl pečlivě zbaven suků a tažné lano připevněné k traktoru začalo po kmeni klouzat, ale i s tím si naši šikovní pánové poradili a po krátké chvíli jsme všichni zajásali, že máj stál v plné kráse. Zbývalo jen doladit jej do rovného postoje, shodit lana a již jsme se mohli těšit z této nádherné ozdoby návsi.

Letos přilákala tato tradice opět o dost více přihlížejících obyvatel jak místních, tak i kolemjdoucích. Hlavně pro děti je to vždy nevšední zážitek. A pro nás spojilské je to pěkný pohled na skutečně krásnou májku, kterou se můžeme kochat po dobu celého měsíce května.

Díky Vám pánové, že nám vždy připravíte tuto radost.