Mikulášská nadílka - 5. 12. 2012

Přidáno: 10. prosince 2012

Stejně tak jako v loňském roce, i letos proběhla u nás ve Spojile v předvečer svátku sv. Mikuláše tradiční Mikulášská nadílka. Oba "nebešťané" - Mikuláš a anděl, i "pekelník" čert, všichni z řad našich občanů, se zhostili svého úkolu na výbornou. Obcházeli dům od domu za doprovodu zvonu, který signalizoval jejich příchod. O jejich kvalitní práci svědčí i stoupající zájem o nadílku. Mikuláš nadělil vesměs hodným dětem celkem 37 hodnotných balíčků. V každém balíčku bylo tolik dobrot, že Mikuláš, aby vše pobral, tak si z pekla musel vypůjčit káru.

Nezbývá nám jen věřit, že tato obnovená prastará tradice v obci neupadne a děti, a to i ty neposlušné, budou mít na co vzpomínat. Každý hříšník si totiž musel zašátrat k čertovi do tašky pro své hříchy, což obnášelo nález v podobě černého uhlí, které by "hříšníkovi" mělo připomínat, jak se má chovat. Když bude vše po celý rok v pořádku, tak jej bude moci čertovi při příští nadílce vrátit. Ale běda, když se to uhlí v průběhu roku ztratí! To by bylo znamení, že zlobí a čert si přo hříšníka ihned přiletí.

Tak praví legenda. Tak uvidíme, zda tato "lest" přiměje některá dítka k poslušnosti a zda uhlí pomůže rodičům při výchově. Kdyby děti vůbec nezazlobily, mohla by být obava o jejich zdravotní stav. Těch vysloveně zlobivých je určitě málo, ale víra v "nebešťany a peklo" může prospět všem, třeba jenom proto, že budou žít v očekávání té příští "vševědoucí" návštěvy.