Spojilská svatba - Rozsypalovi - 18. 8. 2012

Přidáno: 22. srpna 2012

Někteří z nás si možná ještě vzpomenou na 21. srpen roku 2010. Tehdy naše náves ožila v místních poměrech nevídanou událostí. Konal se zde historicky první svatební obřad. Zajímavostí bylo, že snoubenci nebyli místní, ale při návštěvě Spojila se jim zde natolik zalíbilo, že se rozhodli pro uzavření svazku manželského právě u nás. Oddávajícím byl tehdejší primátor Statutárního města Pardubice, Ing. Jaroslav Deml.

Na den přesně po dvou letech, pouze s třídenním datumovým posunem, se zde konala další svatba. Sobota 18. srpna 2012 se stala dnem svatebním pro našeho spoluobčana Michala Rozsypala a jeho partnerku Petru. V toto sobotní poledne očekávala spojilská náves, z části zaplněná svatebčany a přihlížejícími, příjezd snoubenců. Po několika minutách čekání se začal z dáli ozývat klapot koňských kopyt a zanedlouho jsme spatřili přijíždějící kočár s nevěstou tažený párem krásných běloušů. Po všech nezbytných formalitách za doprovodu "živé" svatební hudby mohl obřad začít.

Oddávajícím byl starosta obce Spojil Jan Křivka. Role matrikářky se ujala Čestná občanka obce Spojil a její kronikářka Boženka Melounová. Oddávající ve svém svatebním projevu připomněl úsměvné historky z dětství obou snoubenců, průřez jejich dosavadním životem i okolnosti jejich seznámení. Po splnění všech zákonných povinností si novomanželé mohli dát své první novomanželské políbení. Poté následovala dlouhá řada gratulantů. Svatební den Michala a Petry pokračoval ve společenských prostorách našeho sportovního areálu. Tak byl zasazen další kamínek mozaiky novodobé historie naší obce.