Spojilské "lyžovánky" - 20. 1. 2013

Přidáno: 30. ledna 2013

Sníh – to je jediná podmínka pro uspořádání jakýchkoliv lyžařských závodů a radovánek na lyžích. V polovině ledna se počasí konečně umoudřilo a napadlo zhruba 10 cm sněhu i u nás v nížině, a tak Ski klub Spojil (dobrovolný klub místních lyžařských nadšenců) neboli "spojilská banda" pozval prostřednictvím obecního informačního systému všechny příznivce zimních sportů na nedělní zimní sportování.

V neděli 20. ledna odpoledne se konal První spojilský závod v běžeckém sprintu jednotlivců. Závod se uskutečnil ve sportovním areálu. Pořadatelé mimo jiné doporučili lyžařské vybavení, zimní oblečení a něco na zahřátí. Vybavení a oděv v historickém stylu byl vítán.

A kupodivu odpoledne se na hřišti sportovního areálu sešlo 21 soutěžení chtivých závodníků, z toho 5 dětí. Minimálně stejný počet sportovních fanoušků se dostavil, aby povzbuzoval závodníky v jejich zápolení. Nápaditost jednotlivých účastníků závodu ve vybavení a odění někdy připomínala časy našich dědečků a babiček. I kvalita lyží a hůlek byla na různém stupni vývoje sportovních pomůcek. Zejména se na trati vyjímala dlouhá sukně jedné závodnice, která měla na zádech batoh s lahví tekuté první pomoci. Všichni závodníci posíleni "podpůrnými prostředky" se se ctí poprali s náročnou tratí kolem hřiště ve sportovním areálu. Vůbec nebylo rozhodující, jak se kdo skvěle umístil, ale podstata této akce byla v tom se dobře pobavit, a to se určitě podařilo.

Tím však naše zimní sportování neskončilo. Na večer bylo připraveno lyžování na osvětlené Spojilské černé sjezdovce (za rybníčkem na lesní cestě) - jediný kopec široko daleko. Pořadatelé pozvali ženy, muže, děti, vnoučata, babičky, dědečky a další členy rodiny. Osvětlení bylo zajištěno z vlastních zdrojů tak, že si každý donesl svíčky, lampičky, baterky, které se pak umístily podél sjezdovky. Z doporučeného vybavení jako lyže, sáňky boby, pytle se na trati objevily ještě i jiné sjezdové prostředky jako "lyžoběžka" nebo nafukovací skútr. Organizátory vskutku potěšila velká účast Spojiláků, především dětí, na tomto večerním sjezdování. Zábava byla ohromná a nálada vynikající. Pro vysílené sportovce tu byl připraven malý bar na doplnění energie.

Všichni, kdo se v neděli zimních "Spojilských lyžovánek" zúčastnili, byli touto spontánní akcí nadšeni a doufají, že se bude ještě někdy opakovat.