30 let od Sametové revoluce - 16. 11. 2019

Autor: AVE

Sousedský spolek a Sbor dobrovolných hasičů obce Spojil připravily k třicátému výročí sametové revoluce společenské setkání v centru naší obce, které se uskutečnilo v sobotu 16. listopadu od 14 hodin. Setkání zahájila operní zpěvačka Iveta Aman písní „Modlitba pro Martu“, dále vystoupil zastupitel obce Spojil Jan Křivka, který setkání zahájil a vyřídil pozdravy od paní senátorky Miluše Horské a od hejtmanství Pardubického kraje.

MUDr. Karel Mencl, předseda Sousedského spolku krátce přiblížil události z roku 1989, kdy se bez většího násilí podařilo svrhnout totalitní vládu Komunistické socialistické strany Československa. Iveta Aman poté zazpívala několik lidových písní „Zafúkané“, „Lásko Bože Lásko“. Následovalo vystoupení imitátora Václava Faltuse a cinkáním klíčů si asi 80 zúčastněných připomnělo atmosféru listopadových dní roku 1989.

Večerní setkání ve sportovním areálu pořádal Obecní úřad Spojil. Od 18 hodin si bylo možné prohlédnout malou expozici s dobovými artefakty, noviny, letáky, knihy a fotografie. Následovaly osobní vzpomínky na období 17. listopadu od Andrey Vávrové, která následně pracovala od roku 1997 na Pražském hradě s Václavem Havlem. S pásmem o Jiřím Razskazovovi z Pardubic, který se aktivně Sametové revoluce účastnil, vystoupila děvčata Michala Kučerová, Pavlína Rejhlová a Klára Smetáková, kterým je dnes 14 let. Závěrem se veřejné diskuse zúčastnil se svou vzpomínkou i pan Pavel Vondra.

Následovala ochutnávka burgundského guláše dle vlastního receptu Václava Havla, který uvařila hostitelka večera paní Radka Ministrová. Po občerstvení proběhla veřejná debata se členy zastupitelstva obce, která zakončila velmi příjemný vzpomínkový večer.