Vánoční kurz floristiky - 30. 11. 2013

Přidáno: 7. prosince 2013

Čas letí rychleji, než si stačíme uvědomit: Sotva vykvetou první jarní kytičky, uzrají třešně na stromech, už tu máme podzim a zima je nadosah. Rok za rokem míjejí stále rychleji a když zalovíme v paměti, najednou zjistíme, že již uplynulo 10 let, co jsme poprvé měli tu možnost zúčastnit se vánočního kurzu floristiky a uvázat si vlastnoručně adventní věnec nebo jinou krásnou vánoční dekoraci do bytu. Celých deset let byla organizátorem kurzů paní Mirka Čápová, která za spolupráce lektorek paní Zorky Hrabáňové a Jitky Folbrechtové zajišťuje nejen materiál, ale i vlastní realizaci této akce.

Stejně tak tomu bylo i letos, kdy pro naše šikovné hospodyňky uspořádala obec tuto předvánoční akci. Přesně čtyři týdny před Vánocemi, tj. 30. 11., se opět altán klubovny sportovního areálu rozvoněl lesní zelení, která v krátké chvíli zmizela a pod rukama zručných účastnic kurzu z nich vznikly polotovary věnců a misek. Za přispění zkušeností z minulých let nebo za rady lektorky paní Jitky Folbrechtové z těchto korpusů postupně vznikaly nádherné závěsné vánoční věnce na vstupní dveře našich domů, nebo se na nich mezi třpytivou výzdobou, oříšky, vločkami apod. objevily svíčky, které pak budou postupně každou adventní neděli zapáleny, aby nám připomínaly blížící se den nekrásnější, a to Štědrý den. Na vánočním kurzu se každoročně objevují stále nové a nové maminky s dětmi, takže letos počet účastnic dosáhl 33 žen a asi 15 dětí. Altán tak byl doslova nabit k prasknutí a jen díky tomu, že děti mohly svoji tvorbu provozovat v tělocvičně, mohly maminky celkem pohodlně realizovat své umělecké plány.

Dětičky pod dohledem a vedením paní Zorky Hrabáňové vytvářely "jablíčkovou vánoční výzdobu" a později si vystřihovaly a ozdobily zapichovací vánoční stromečky či andílky. Ty větší pak zkoušely za pomoci maminek první pokusy své vlastní vánoční výzdoby věnců.

Kolem poledne se stoly a lavice tělocvičny zaplnily neuvěřitelným množstvím různě barevně laděných věnců, misek či květináčů, že oči přecházely a každý při pohledu na tuto krásu žasl nad šikovností našich žen. Vše bylo jako každý rok řádně fotograficky zdokumentováno, aby i po letech bylo možné se při různých příležitostech touto krásou potěšit.

Výzdoba je hotova, teď na hospodyňky čeká ještě pečení cukroví a pak už jen těšení na Vánoce a veselí a radost ze třpytících se vánočních stromečků a rozzářených dětských očí.