Pečení perníčků - 12. 11. 2017

Přidáno: 9. prosince 2017

Ačkoliv na mnoha stromech bylo stále trochu listí, kalendář nás neomylně informoval, že se blíží Advent a Mikuláš. To byl nejvyšší čas pro to, abychom u nás, jak se stalo již tradicí, napekli perníčky. Tak se v neděli 12. listopadu po obědě sešlo zhruba 12 spojilských žen, aby pro naše děti a občany připravily tuto sladkou pochoutku.

Pečení se konalo letos již po třetí, takže dle obvyklého harmonogramu prací šlo všechno jako na drátkách. Připravené vály, válečky, vykrajovátka, prostřené plechy na pečení začaly svůj koncert, jakmile bylo rozebráno perníkové těsto. To předem připravila naše hlavní organizátorka paní Mirka Čápová. Práce šla všem hbitě od ruky, plechy se rychle plnily, jen trouba nestíhala dostatečně rychle péct. První tvary perníčků byly dopečeny, a v ten moment nastala práce pro šikovné ruce žen, aby čárku po čárce každý jednotlivý perníček nazdobily bílkovou polevou.

V přepravkách se pak na uschnutí usadili Mikuláš s andělem, kočička s pejskem, domečky, stromečky, kytičky, botičky, autíčka, mašinky a další nespočet druhů perníčků. Každý perníček byl originál, protože byl ozdoben dle fantazie malující "cukrářky". Celkem po čtyřech hodinách pilné práce bylo vykrájeno, napečeno a ozdobeno 923 kusů perníčků, které byly pečlivě srovnány ve 14 přepravkách.

Tak jen doufáme, že z našich perníčků budou mít radost děti při Mikulášské nadílce a že si na nich pochutnají stejně jako návštěvníci při slavnostním rozsvícení vánočního stromu.