Zlato za guláš - hasičsko-gulášové klání Kostěnice - 20. 5. 2017

Přidáno: 13. srpna 2017

Autor: Božena Melounová

V sobotu 20. května 2017 se konal v Kostěnicích II. ročník hasičsko-gulášového klání. Pořadatelem této populární akce byl SDH Kostěnice a Obec Kostěnice. Přihlásilo se celkem 23 týmů, ale nakonec se dostavilo jen 15 družstev. Starosta obce Kostěnice krátce před konáním této události pozval prostřednictvím našeho starosty, aby se i obec Spojil zúčastnila. Kde tak narychlo sehnat zkušeného kuchaře? Tak se starosta rozhodl, že naši obec bude reprezentovat osobně, ale potřeboval šikovného pomocníka k ruce. Tuto roli přijal pan Ladislav Čáp.

Na louce v Kostěnicích se rozložilo všech 15 týmů se svými stany a stánky a pomocným personálem. Vybavení soutěžících bylo různé – od náročného po jednoduché. Ale jak se říká, nezáleží na tom, jak skvělé je zařízení, ale jaké je kuchařské umění závodníků. Spojilský stánek byl jednoduchý – velký zabíjačkový kotel a stůl na práci. Základem dobrého guláše je vždy dostatek cibule a o její nakrájení se postaral pan Čáp. Stejně jako měl za úkol udržovat oheň pod kotlem. Šest kilo masa, cibule a "tajné" ingredience, to bylo celé kouzlo spojilského týmu.

Protože než se takový gulášek uvaří, trochu to trvá, a tak byl pro děti i dospělé připraven doprovodný program, aby jim to čekání rychleji uběhlo. Na oběd byl guláš hotov a mohlo se začít hodnotit. Hodnotila odborná porota, ale také laická veřejnost. Kolem 14. hodiny došlo k vyhlášení vítězů. Začalo to oznámením, kdo získal 3. místo, dále druhé, a to už si náš tým říkal, tak jsme asi neuspěli.

A překvapující moment se dostavil, když odborná porota oznámila: "A na prvním místě – tedy zlato – získává za guláš tým obce Spojil." To skutečně nikdo nečekal. Spojil jako nováček s jednoduchým vybavením, ale vynikajícím kuchařským uměním, sáhl po zlatě, a všechny tak překvapil. Tak naše obec svým úspěchem vstoupila opět do povědomí širší veřejnosti. Laická porota vyhodnotila jako vítěze obec Kostěnice. Alespoň nějaká cena musí přece zůstat doma.