Kácení máje a Májová veselice - 26. 5. 2017

Přidáno: 13. června 2017

Autor: Božena Melounová

Stejně jako v minulých letech zdobil naši náves Máj po celý květen. Jeho vládu však ukončilo v pátek 26. května tradiční kácení Máje. Krátce po půl sedmé hodině navečer zazněl první úder sekery, kterou se zručně oháněl starosta hasičů Jan Meloun. Trvalo jen několik minut a štíhlý kmen i se svojí krásnou korunkou se položil na zem. To byl okamžik, kdy se místní přihlížející děti vrhly na pentle, aby si alespoň jednu odnesly na památku. Pak už se do práce dala technika a kmen byl pořezán a včetně věnce a korunky s mašlemi odvezen na likvidaci ke sportovnímu areálu.

Letos nám při této události počasí opět přálo, svítilo sluníčko, ale přesto se přišlo podívat jen zhruba kolem 20 místních obyvatel. Stejně tak účast aktérů při vlastním kácení byla malá - jen starosta hasičů, i když následně s pořezáním a nakládáním pomohli další hasiči. Tradice ale byla dodržena a Máj pokácen včas.

Poté se všichni přihlížející odebrali do prostor sportovního areálu, kde se večer konala Májová veselice. Ta však tentokrát proběhla v duchu družného sousedského setkání a povídání při dobrém jídle a pití. Nálada zde byla skvělá a sešlo se neobvykle hodně obyvatel jak místních, tak i přespolních.