Vánoce ve Spojile

Přidáno: 3. ledna 2014

O Vánocích v naší vesničce se dá říci, že byly skutečně krásné a veselé. Byl to takový řetězec příjemných setkání, zpívání a srdečných přání. Venkovní teplota a holé louky vůbec o přítomnosti Vánoc nesvědčily, ale v našich srdcích to byly Vánoce se vším všudy. Navíc čas Vánoc nám připomínala světelně vyzdobená náves a kaplička, zářící stromek na návsi a příjemná a klidná hudba s koledami, která se linula z místního rozhlasu po celý Štědrý den, Boží hod vánoční a na Štěpána.

Vlastně vše začalo již před první adventní nedělí přípravou výzdoby na Vánoce na kurzu vánoční floristiky, kde se setkalo společenství lidí, především maminek a dětí, které se většinou po celý rok nesejde a které spojoval jediný zájem, a to vánoční výzdoba, aby Vánoce byly v každé domácnosti co nejkrásnější.

K důležitým součástem předvánočních příprav u nás neodmyslitelně patří prodej vánočních stromečků v areálu Apolenky, kde místní i přespolní měli možnost velkého výběru ze smrčků i boroviček. Na vánoční stůl patří ve většině rodin tradičně kapr, ať smažený, namodro či jinak upravený. A zase jsme ve Spojile nemuseli daleko. Pan Jan Křivka pro nás opět jako již pořadu let předtím zajistil několik dní před Vánocemi velký výběr kapříků s šupinami i bez nich, menších či větších, jak bylo každému zákazníku po libosti. V kádi se mezi ostatními macky šplouchal osmikilový šupináč, který se stal takovou malou atrakcí především pro děti. Stánek s prodejem kaprů nabízel kromě jiného také něco pro zahřátí a stal se dalším místem příjemného sousedského setkávání.

Ve Spojile pamatujeme o Vánocích s dárky nejen na své bližní, ale také na zvířátka, především na ta, která všechny návštěvníky po celý rok obveselují v Apolence. Občanské sdružení Apolenka uspořádalo stejně jako v loňském roce sobotu 23. prosince vánoční nadílku pro zvířátka. Za zpěvu vánočních koled v podání dětského pěveckého sboru Zvoneček se pod vánočním stromkem nahromadila spousta dárečků pro tamní zvířátka, která tak poznají, že jsou Vánoce, ve svých krmítkách a žlabech.

Malé posezení se starými českými zvyky uspořádala skupinka přátel v předvečer Štědrého dne v altánu sportovního areálu. Rozkrajování jablíček, lití olova jsou tradice, bez kterých se v minulosti v žádné rodině Vánoce neobešly, a proto bylo hezké si je také vyzkoušet.

Štědrý den nám přinesl mnoho spěchu a starostí s přípravou štědrovečerní večeře, ale i tak si někteří spojiláci našli chvilku na malé zastavení, které se konalo 23. prosince u příležitosti rozdávání Betlémského světla navečer u místní kapličky. Hlavním organizátorem tohoto setkání byla rodina Kučerových, kteří do naší kapličky Betlémské světlo donesli a navíc všechny obdarovali malým novoročním přáním. Za zpěvu koled s hudebním doprovodem malých hudebníků si postupně lidé místní i přespolní odnášeli malé světýlko naděje do svých domovů.

Toto krátké duchovní zastavení plné vzájemné křesťanské sounáležitosti pak pokračovalo dalším krásným programem na návsi. Do Spojila přijela v předvečer Štědrého dne Barevná muzika z Holic, aby nám svojí hudbou a zpěvem koled zpříjemnila tento jedinečný předvánoční čas. Vystoupení této kapely naši první dávku emocí u kapličky ještě zvýšilo a všichni jsme si uvědomili, že se na Štědrý den nejedná jen o večer plný bohatých stolů a hromadu dárků pod stromečkem, ale především o svátek Boží milosti a radosti z narození Ježíše Krista.

Štědrý den má však 24 hodin a veškerá předchozí setkání našich občanů a sousedů dále pokračovala i v tento den. Tak se pár kamarádů stejně jako loni domluvilo a tento krásný večer zakončili předpůlnočním zpíváním koled ve spojilské kapličce. Z pár kamarádů nakonec bylo cca 40 a to už je pěkný sbor, v jehož občas i nesmělém podání jsme několika koledami oslavili Zrození Krista. Pár doušků na zahřátí, drobné občerstvení od vánočního stolu některých hospodyněk a pár upřimných slov a přání mezi přáteli tento krásný večer krátce po půlnoci zakončilo.