Turnaj ve stolních hrách - 11. 1. 2014

Přidáno: 27. ledna 2014

Autor: Ing. Jan Meloun, starosta SDH obce Spojil

Již v průběhu loňského roku prodiskutovávali v klubovně sportovního areálu duchovní otcové této myšlenky pánové Ladislav Ministr a Honza Volše možnost uspořádat ve Spojile turnaj ve stolních hrách jako jsou stolní fotbálek a stolní hokej. Pro zimní období je to ideální akce v interiéru a doplnila by tak další kamínek do mozaiky našeho celoročního sportovního itineráře. Koncem podzimu už dostala podoba tohoto nového turnaje jasnější obrysy a po vzájemné dohodě se jeho organizace chopili spojilští dobrovolní hasiči. Ti na své prosincové valné hromadě stanovili termín na období kolem Tří králů čili mezi dvěma turnaji ve stolním tenisu - Vánočním turnajem a turnajem ve čtyřhře.

V sobotu 11. ledna se tedy ve 14,00 hodin odpoledne sešli k prezenci všichni přihlášení účastníci v klubovně spojilského sportovního areálu. Bylo to celkem 18 hráčů, kteří se poté ve 14,15 hod. rozlosovali do 9 dvojic, následně rozepsaných do dvou skupin. Ve skupině A bylo 5 dvojic a ve skupině B byly 4 dvojice. Vzhledem k tomu, že se bojovalo ve dvou disciplínách a při tak velkém množství hráčů, tak nebyl herní systém úplně jednoduchý. Stolní fotbálek se hrál na jednom stole po dobu maximálně 5 minut nebo do vyčerpání všech deseti míčků a to tak, že každá dvojice se utkala se všemi ostatními dvojicemi ve skupině. Stolní Stiga hokej se hrál na celkem třech stolech současně a zde bojoval každý jednotlivec se všemi ostatními ze skupiny, samozřejmě kromě svého spoluhráče z dvojice – hrálo se (na hokej trochu netradičně) na dva pětiminutové poločasy. Pro výsledek ve skupině se pak sečetly hokejové body obou hráčů ve dvojici a body této dvojice z fotbálku.

Pro správné časování skvěle sloužila profesionální digitální časomíra poskytnutá manželi Ministrovými, která byla zobrazena na místní nástěnné televizi a její obsluhy se obětavě ujala Radka Ministrová. Zvukovým signálem byly ohlašovány začátky a konce všech utkání, mezi nimiž byly přestávky v délce 3 minut a mezi hokejovými poločasy byly jen krátké minutové přestávky na výměnu stran. Hrálo se opravdu velké množství utkání (nakonec jich bylo celkem 90) a proto byl turnaj jedno velké, ale dokonale fungující mraveniště – neustále se střídaly zápasy, hřiště, dvojice, jednotlivci a tak pořád dokola. Všichni bojovali s velkým zaujetím a nadšením, vládla zde však příjemná a pohodová atmosféra, občas proložená nápaditými a vtipnými komentáři jak hráčů, tak diváků. Někteří se nechali natolik strhnout sportovní atmosférou, že si dokonce oblékli hokejové dresy pardubického klubu. Aby naši hráči byli při namáhavých výkonech dostatečně občerstveni, tak pro ně byl zajištěn stálý přísun pivka i dalších rozličných nápojů a také jim manželé Ševečkovi nabídli skvělý gulášek nebo utopence.

Poté co bylo dohráno v obou skupinách, postoupili jejich vítězové do finále a druzí ze skupiny postoupili do boje o třetí místo. Hrálo se opět stejným stylem jako ve skupinách, takže dvojice si proti sobě zahráli fotbálek a hokej pak hrál každý proti oběma soupeřům z druhé dvojice. Finálové zápasy už byly o poznání dramatičtější a nervóznější a přihlížející diváci si opravdu přišli na své. Chvíli po půl desáté večer pak za asistence dvou sličných spojilaček proběhlo slavnostní vyhlášení vítězů, kteří obdrželi pěkné medaile a diplomy od spojilských hasičů a věcné ceny jako šampaňské, knihu o hokeji či hokejové kalendáře od dalších sponzorů. Vítězové zlatého prvního místa Honza Dobrovolný a Michal Rozsypal převzali navíc krásný zdobený dort vytvořený Irenou Ševečkovou, který byl právě ve tvaru stolního hokeje. Zlatí medailisté měli ze svého vítězství velkou radost, a tak se o svůj dort se všemi ostatními hned přátelsky podělili, aby se mohli přesvědčit že nejen skvěle vypadá, ale samozřejmě také chutná. Taktéž šampaňské dalších medailistů bylo rozlito na přípitek všech přítomných.

Pořadí vítězů:

  • 1. místo - Jan Dobrovolný, Michal Rozsypal
  • 2. místo - Karel Ševeček, Vladimír Kostelecký
  • 3. místo - Jan Volše, Jan Meloun

Velmi rádi bychom poděkovali řediteli tohoto turnaje Honzovi Volšemu za precizní přípravu a organizaci. Za zapůjčení hracích zařízení a poskytnutí věcných cen pro vítěze samozřejmě velmi děkujeme také sponzorům, kterými byli obec Spojil, manželé Ševečkovi, rodina Kosteleckých a manželé Ministrovi, kteří navíc velmi pomohli s časomírou.

Věřím že všem účastníkům i divákům se tento nový turnaj velmi líbil a užili si při něm krásné sportovní a zároveň i společenské odpoledne a večer.