VI. reprezentační ples obce Spojil a SDH Spojil - 24. 1. 2014

Přidáno: 30. ledna 2014

Autor: Ing. Jan Meloun, starosta SDH obce Spojil

Tak nám po roce opět nastal ten dlouho očekávaný den, kdy spojilští dobrovolní hasiči spolu s obcí Spojil uspořádali další reprezentační ples, tentokrát to bylo již pošesté. Letos se konal v pátek 24. ledna 2014 a samozřejmě jako vždy v sále našeho oblíbeného kulturního zařízení v Chotči. Doprava na ples byla zorganizována ze Spojila tradičně autobusem odjíždějícím v 18,10 a v 18,40 hod. Pro mimořádné požadavky na dovoz i odvoz pak byla panem Záleským navíc zajištěna doprava obecním hasičským vozidlem.

Letos náš ples navštívilo 80 lidí, což byla účast sice nižší než vloni, ale tancující páry měly alespon více místa na všechny své kreace. Při vstupu do sálu přivítal tradičně spojilský starosta pan Křivka se zastupitelem panem Rozsypalem každého hosta osobně a všechny dámy obdržely krásnou oranžovou růžičku, ostatně jak je u nás každoročním zvykem. Hned po příchodu si mohl každý zakoupit od hasičů losy do tomboly. Zájem byl podle očekávání velký, protože nabídka všech více než 30 vystavených cen tomboly byla skutečně velmi lákavá.

Ples zahájil v 19,30 hod. starosta obce Spojil pan Jan Křivka, který všechny přivítal a pozdravil, načež mezi námi speciálně přivítal a květinovým dárkem potěšil paní Pražanovou, jejíž zesnulý muž byl starostou Chotče a velkým přítelem Spojila. Poté plesové hosty svým slovem přivítal starosta hasičů Ing. Jan Meloun, který všem popřál pěknou zábavu a pozval je k nákupu losů do tomboly o přestávkách v průběhu plesu. Potom se již všichni vrhli na taneční parket a užívali si hudební produkci skupiny Rytmus. Zněla jak hudba klasická v rytmu polky či valčíku, tak i pomalejší tóny pro odpočinek u ploužáků. Nejvíce se však asi hrála pop-music a občas také folk či country. Taneční parket se blýskal směsicí pestrých barevných i tlumených černých rób či šatiček všech dam a obleků či košil našich gentlemanů, mezi nimiž se občas mihla i nějaká ta hasičská uniforma. Pro načerpání nových sil a doplnění energie si mohli tanečníci vybrat z nabídky několika výborných jídel z kuchyně místní chotečské restaurace, mezi nimiž nechyběl tradiční tatarák, ale velmi frčela také kotleta s bramborovým salátem, kuřecí plátek s hranolkami nebo vepřová pochoutka s bramboráčky. Samozřejmě že plesovým hostům bylo třeba také dodržovat pitný režim, o což se skvěle postarali místní hbití číšníci.

Zábava plynula rychlým tempem a tak kolem půl jedenácté se přiblížil čas plný napětí a samozřejmě i trochu legrace, a to losování hasičské tomboly. Samotnému losování předcházelo poděkování sponzorům, kterých letos bylo celkem 15. V naší losovací ošatce, kterou starosta hasičů neustále promíchával, se nakonec usídlilo přes 900 losů. Losování probíhalo za pomoci dvou mladých sličných asistentek, tradičně je moderoval spojilský starosta a letos bylo vše navíc pod dozorem našeho spojilského "státního notáře", bankovního ředitele pana Ing. Zdeňka Nedvěda. Podle našeho stálého obyčeje vždy výherce po převzetí ceny vylosoval toho následujícího. Jak už to tak bývá, na někoho se štěstí usmálo a někdo si musí počkat zase na příště.

Ceny byly většinou velmi praktické, především věci do domácnosti jako kuchyňský robot, rychlovarka, gril či kávovar, ale i dřevěná polička, sáňky, oblečení a dámská nebo pánská kosmetika. Letos byla tombola výrazně bohatší o ceny, které jsou, jak se říká, "k sežrání", protože se zde objevil nádherný dort se znakem obce Spojil a dále například naložený hermelín či špekáčky. K tomu také na spláchnutí různé druhy lahvových piv či víno. Hlavní cenou byla letos mikrovlnka, utopenci a domácí bábovka. Velkým překvapením bylo, že nejmenovanému spojilskému páru se podařilo vyhrát nejen první, ale dokonce i druhou a osmou cenu. Získali tak mimo jiné ze dvou cen celkem 150 výborných tlačených koláčků se čtyřmi druhy náplní, o které se k velké radosti jejich přátel a sousedů se všemi hned na plese podělili.

Po vylosování tomboly se zábava opět rozproudila v tanečním rytmu a leckdy byla o to veselejší, když mnozí neváhali navštívit během plesu ledový bar, kde si mohli dát panáčka a popovídat si se svými sousedy a přáteli, případně se s novými seznámit.

Protože však vše krásné musí jednou skončit, tak i náš ples se s námi rozloučil poslední skladbou. Chvíli po druhé hodině noční postupně plesoví hosté nastoupili do autobusu a plni příjemných dojmů se nechali odvézt domů. Ples se nám letos opět velmi vydařil, všichni se skvěle bavili a užili si mnoho tance a zpěvu, a k tomu navíc také družného hovoru se svými sousedy či známými, a v neposlední řadě spoustu legrace. Závěrem mi dovolte ještě jednou poděkovat všem našim milým sponzorům, kteří podpořili naši tombolu. Věřím, že se stejně jako já už nyní všichni těšíte na náš další spojilský ples v příštím roce.