Jak jsme si hráli aneb Den (malých i velkých) dětí - 29. 5. 2016

Přidáno: 23. července 2016

Autor: Radka Nedvědová (kolospojka)

Oslava Dne dětí letos připadla na parné odpoledne, ve kterém pohádkové postavy i děti a jejich rodiče ocenili příjemný stín spojilského lesa. Proto všechny velmi překvapila zimomřivost selky a sedláka Prokůpkových, kteří se i přes slunečné počasí raději celé odpoledne hřáli u ohniště. Děti rychle přišly na způsob, jak této zvláštnosti využít – dobrosrdeční manželé nejen že jim dovolili opéct si na ohýnku špekáčky, ale ochotně dětem s přípravou této svačinky vypomohli.

Není divu, že hlad byl veliký – děti v lese zdolaly trasu dlouhou 2,5 km, na které splnily jedenáct úkolů, které si pro ně připravily postavy z pohádek. S některými se naši malí přátelé potkali vůbec poprvé – ani se nechce věřit, že Maková panenka a Mach a Šebestová už patří historii. Klasické české postavičky válcuje Shrek a Sponge Bob, a utržené sluchátko je pro drobotinu záhadný retro předmět. Cesta lesem tak získala neplánovaně i osvětový nádech. Vodníci, čertice a ježibaba z perníkové chaloupky už naštěstí takový oříšek nepředstavovali, a i u nich si děti s chutí zasoutěžily o razítko na kartu, kterou na konci putování vyměnily za balíček s odměnou.

Počet malých účastníků překonal i nejodvážnější odhady. Pohádkové dobrodružství přilákalo 65 dětí. Některé se po lesním procházce zchladily u džberových stříkaček místních hasičů a odnesly si více či méně děravý terč ze svých pokusů se vzduchovkou.

Chuť bavit se a zároveň udělat něco pro druhé je to, co dělá Spojil takovým, jaký je. Mezi dospěláky je Den dětí už tradičně příležitostí užít si převtělení do pohádkových postav a procvičit bránici při tvorbě a oblékání kostýmů. Velkou radost ale máme z toho, že se některých rolí ujali i ti, kteří ještě nedávno pohádkovou cestou sami procházeli jako děti. Míša Kučerová se proměnila ve vlka u Červené Karkulky, mladá indiánka Jitka Kučerová pomohla malým dobrodruhům s lukostřelbou. Piráti (Jirka Netušil s přítelkyní) na pár hodin zapomněli na svou dobyvatelskou povahu a pomohli dětem najít poklad. U pařezu probudil svým dokonalým hereckým výkonem soucit Křemílek (Petr Kučera), který hledal pomocníky pro kamaráda Vochomůrku (Michal Kostelecký), kterému vítr rozfoukal obrázky. V roli dvorního klubového DJ se zabydlel Honza Kostelecký s přáteli. Pro příští ročníky je to skvělá zpráva.

Zvláštní poděkování patří:

  • hlavní kostymérce Mirce Čápové, jejíž sklad masek by mohl směle konkurovat Ateliérům Barrandov
  • Láďovi Čápovi, kterého připravované kostýmy na několik týdnů připravily o životní prostor
  • všem, kteří věnovali své odpoledne dětem – a že jich bylo…
  • hasičům v čele s Honzou Melounem za spolupráci při organizaci
  • Hance Hartmannové za péči o pitný režim všech účastníků.