Stavění máje - 1. 5. 2016

Přidáno: 17. května 2016

Autor: Božena Melounová

Více jak jeden měsíc zdobil naši náves velikonoční strom plný malovaných vajíček, ale čas letí a máme tu květen a nastal čas, kdy tuto ozdobu centra obce vystřídá máj. Jako každý rok se 1. května odpoledne sešla parta mládenců i starších pánů a především členů našich dobrovolných hasičů, aby nám tuto okrasu návsi postavili.

Lety prověřená praxe a zkušenosti se každým rokem zdokonalují, a tak šlo vše jako po másle. Během pár minut byl zvolen ten nejvhodnější strom. Poražení a odvětvení proběhlo bez problémů a za pomocí techniky a silných paží byla májka dopravena na náves. Dále následoval klasický postup prací. Zatímco pánové upravovali kmen máje, místní ženy a dívky zdobily pentlemi věnec a korunku máje. Kdo si přinesl vlastní mašličku s přáním, mohl si ji připevnit a těšit se, že se mu přáníčko vyplní. Pak následovalo omotání kmenu trikolórou, připevnění věnce pod vršek, a nastal ten kritický a nejočekávanější okamžik, a to vztyčení máje. Ale jak již bylo řešeno, léta zkušeností s touto záležitostí přinesla své ovoce, a tak ani v tomto bodě nenastal žádný problém, ač foukal mírný vítr. Pod taktovkou Jana Křivky a za pomoci techniky a silných paží dvou skupin mužů držících lana pro vyvážení byl máj během několika minut vztyčen.

Je potěšující, že se této tradiční události zúčastňuje stále více spojilských občanů a stoupá i počet přespolních návštěvníků, pro které je to výjimečná podívaná. Letošní máj je skutečně krásný a bude chloubou naší obce po celý měsíc květen. Každý, kdo projde kolem, si hned při pohledu na vlající pestrobarevné pentle zlepší náladu a den bude pro něj veselejší.

Takže, díky vám pánové a dámy a díky všem, kteří jste pro nás naši vesničku takto krásně vyzdobili.