Zdobení velikonočního stromu - 20. 3. 2016

Přidáno: 22. března 2016

Autor: Miluše Telecká

Ač to tak venku zdaleka nevypadalo, počasí, že by ani psa ven nevyhnal, přesto byla neděle 20. března prvním jarním dnem. I přes tuto nepřízeň počasí na spojilské návsi "rozkvetl" velikonoční strom, a to díky řadě nadšených a ochotných Spojiláků pod vedením Mirky Čápové. Tento den se totiž uskutečnilo již druhé "Zdobení spojilského velikonočního stromu".

Celé akci předcházela pečlivá příprava. Mirka s nadšením sobě vlastním po celý rok trpělivě vyfukovala vajíčka a střádala na plata jejich "ulity". S jarem pak přišel ten správný čas pro našeho zručného modeláře Sváťu Rozsypala, který svým umem "oblékl" vyfoukaná vajíčka do nových, jarními barvami hýřících "šatiček". Pak přišly na řadu šikovné ruce našich žen a dětí, ale i jednoho tatínka, které za pomoci voskových barev a pestrobarevných stužek daly vajíčkům definitivní podobu. Zdálo se, že vše je připraveno, ale přeci jeden problém nastal. Od loňského roku se na spojilské návsi pyšnila okrasná vrba. Díky rozmarům počasí a dřívějšímu termínu Velikonoc se však ještě "neprobudila ze zimního spánku". Nastal problém, kde sehnat jiný vhodný strom. Díky Miloši Záleskému se podařilo zajistit krásnou svěží břízku, která svými bohatými větvemi byla tím nejvhodnějším "modelem".

Teď už nic nestálo v cestě tomu, aby více jak 20 obětavých Spojiláků, vzdor nepřízni počasí, přišlo toto nedělní odpoledne na spojilskou náves ozdobit náš strom. Sice trvalo téměř hodinu v chladu a větru, než se podařilo navěšet 360 vajíček, ale výsledek stál za to. Na návsi se skví krásný pestrobarevný strom, který přinese radost z nadcházejících svátků jara nejen nám spojilským, ale i náhodným kolemjdoucím.

Velký dík všem, kteří s nadšením a elánem celou akci připravili a zrealizovali.