Z pohádky do pohádky - dětský karneval - 20. 3. 2010

Přidáno: 30. března 2010

Příjemné sobotní odpoledne 20. března, letos astronomicky prvního jarního dne, přivítalo v altánu sportovního areálu ve Spojile plejádu pohádkových postav a postaviček. Ty zde měly své setkání při tradičním dětském karnevalu, který každoročně pořádá komise pro občanské záležitosti pod vedením paní Miroslavy Čápové za podpory Sboru dobrovolných hasičů obce Spojil.

V patnáct hodin "odstartovala" karnevalový rej masek nám dobře známá večerníčková postava Mach v podání dlouholetého spolupracovníka Miloše Šulce. Na karnevalovém veselí neubrala nic ta skutečnost, že tentokrát přijel Mach sám bez Šebestové , která měla doma povinnosti s domácími pracemi, a bez jejich psa Jonatána. Jediné štěstí, že Machovi půjčila s sebou kouzelné, i když značně zmodernizované sluchátko. Díky němu pak Mach mohl vykouzlit řadu pěkných písniček, jejichž reprodukci zajistil "rytíř Láďa se svým pážetem Leou" v podání našeho spoluobčana a vynikajícího spolupracovníka pana Ministra a jeho dcery Ley.

Na úvod jsme si pěkně všechny masky seřadili a vyfotili. Každý obdržel za účast a snahu malý balíček sladkostí. Mach byl z té nepřeberné přehlídky masek představujících převážně pohádkové postavičky tak unešen, že nevěděl, do které pohádky zamířit dřív. Mohli jsme zde spatřit Včelku Máju, řadu princezen, kouzelníka "Čáryfuka", mušketýra, kterému zapůjčil klobouk Zorro mstitel, několik Spidermanů, Batmana, děsivého "mořského vlka" – piráta. Pobavit nás přišel i malý klaun v podání Štěpána Bakeše. Ve svém středu jsme přivítali i velmi vzácnou návštěvu z jiné planety – malého mimozemšťana. Ztělesnil jej Péťa Just. I když se nám napůl zelený mužík vysloveně nepředstavil, šlo s největší pravděpodobností o Marťana, který se měl čile k světu. Ukázal se jako šikovný a neúnavný tanečník. Jeho karnevalovou "láskou" se na téměř celé odpoledne stala princezna Lucie Krudencová. Jakmile však zamířila k domovu, náš mimozemšťan si ihned našel náhradu mezi dalšími princeznami, kterých byl velký výběr. A jelikož se při takovéto akci nadělá trochu nepořádek, nemohla zde chybět ani rozšafná uklízečka – Míša Kostelecký. Škoda jen, že si záhy zlomila koště, a tak úklid nakonec zase zůstal na personálu sportovního areálu. A protože nejen do světa lidí, ale i do pohádek patří zvířátka, i na našem karnevalu pobíhala sem a tam čilá kočička. Nad všemi těmi pohádkovými i nepohádkovými postavičkami bděl svým ostřížím zrakem sám věhlasný detektiv "Sherlock Holmes" alias Péťa Kučera.

Program byl plný her a soutěží. Účastníci karnevalu soutěžili v poznávání pohádkových postaviček, ve zpěvu, tanci, sestavování řetězu z "céček" a dalších disciplínách. Za jejich výkony je čekala vždy sladká odměna, kterou jim nadělovaly naše hodné karnevalové tety Mirka a Radka.

Celé sobotní odpoledne se nám krásně vydařilo. Masky byly vynikající a jejich výkony obdivuhodné. Na závěr se patří poděkovat hlavní organizátorce Mirce Čápové, Miloši Šulcovi, rodině Ministrových, zejména DJ Leonce, která zajišťovala karnevalovou hudbu, a obsluhující rodině Záleských.