Soutěž Vesnice roku 2011

Přidáno: 28. května 2011

Dne 7. 4. 2011 Zastupitelstvo obce Spojil schválilo přihlášku do soutěže "Vesnice roku 2011". Pro obecní úřad to znamenalo připravit hromadu informací z oblasti investic, ekonomiky, kultury, společenského života a vyplnit řadu formulářů se spoustou otázek do konce dubna. Přihlášené obce pak navštívila hodnotící komise. V této souvislosti se zástupci obce obrátili na občany se žádostí o spolupráci při zajištění příjemného vzhledu obce, tj. aby každý dle svých možností a schopností přispěl úpravou svých nemovitostí a jejich okolí k dosažení co nejlepšího výsledku naší obce v této soutěži, který v konečném výsledku může znamenat významné posílení rozpočtu obce Spojil.

24. 5. 2011 přijela do obce devítičlenná komise složená ze zástupců ministerstva pro místní rozvoj, ministerstva zemědělství, zástupce krajského úřadu Pardubického kraje, památkářů, starostů vítězných vesnic z předchozích let, zástupce knihovny, zahradní architektury a další. Při dvouhodinové prohlídce obce shlédla komise centrum obce včetně zpívající fontány, kapličku, dále členové komise projeli celou vesnici, navštívili i centrum Apolenka a výcvikové středisko psů K9 a nakonec zamířili do sportovního areálu. Tady následovala beseda se zástupci obce, prohlídka obecních kronik, časopisu a dalších publikací. Na doplňující dotazy komise odpovídali starosta obce, místostarostka i další občané. V průběhu sledování filmu o otevření naší nové návsi v r. 2008 se stihli komisaři ještě rychle občerstvit, aby poté odjeli do další obce.

Z předběžného úsudku lze říci, že se jim naše vesnička velmi líbila, někteří byli přímo nadšeni. Tak už jen očekáváme dny příští, jak vše dopadne a jak naše vesnička v soutěži uspěje.

Poznámka po uzávěrce: Bohužel, naše obec nebyla v klání 26 obcí našeho kraje úspěšná. Palmy vítězství si odnesly převážně obce okresu Svitavy - celkem tři, jedna obec z Chrudimska, jedna z Ústeckoorlicka a z okresu Pardubice pak obec Voleč. Naší obci byl udělen diplom za dlouhodobý rozvoj obce, který má být do rukou starosty předán 17. 8. 2011 na slavnostním vyhlášení výsledků soutěže ve vítězné obci Poříčí u Litomyšle.