Hravé odpoledne na farmě - 13. 9. 2011

Přidáno: 20. září 2011

Areál bývalého zemědělského družstva ve Spojile doznal za poslední léta velkých změn. Ohyzdné, ponuré a rozpadající se zemědělské objekty postupně mění svou tvář. Nádvoří objektu je upravené, jsou zde vytvořena parkovací místa. V bývalé "ocelokolně" byla vybudována jízdárna. Jedna z někdejších silážních jam slouží pro uskladnění hnoje, druhá se změnila v umělý rybníček s vodními rostlinami a dřevinami, nechybí v něm ani vodní ptactvo. Mezi jednotlivými hospodářskými objekty nalezneme naučnou stezku. Najdeme zde i ohrady, ohrádky a kotce s drobným hospodářským zvířectvem. Zejména malí návštěvníci zde mohou obdivovat a využít ke svým hrám dřevěnou repliku traktoru. Celý areál zdobí květiny a nově vysázené dřeviny po obvodu celého areálu. Novými obyvateli se místo družstevního hovězího dobytka a prasat stali koně, lamy, ovce, kozy, králíci a další drobné zvířectvo.

Právě koně zde hrají dominantní roli. Jsou nedílnou součástí hiporehabilitace, která tvoří hlavní náplň činnosti občanského sdružení Apolenka, které areál provozuje. To, jak v současné době celý areál vypadá, je především zásluhou rodiny Houdových, která by se neobešla bez pomoci řady nejmenovaných spolupracovníků a dobrovolníků. Své pracovní uplatnění zde nachází i řada handicapovaných občanů v rámci chráněné dílny.

Právě v tomto prostředí se konalo v úterý 13. září 2011 Hravé odpoledne na farmě, jehož pořadatelem bylo občanské sdružení Koalice nevládek Pardubicka pod záštitou senátorky a předsedkyně tohoto sdružení Miluše Horské. Na zajištění této akce se podílela i řada dalších partnerů a sponzorů. Příjemné sluneční odpoledne nabídlo téměř pětistovce návštěvníků bohatý program v podobě soutěží, her, poznávacího programu, ručních dovedností, divadelního představení, ukázek parkurového skákání, výcviku psů a řady dalších činností.

Milými hosty tohoto odpoledne se stali senátorka Miluše Horská, náměstek primátorky města Pardubice Jiří Rozinek, radní Pardubického kraje Pavel Šotola a starosta obce Spojil Jan Křivka. Právě pánská část hostů se stala patrony letošních mláďátek, která zde slavila své křtiny. Byli jimi oslice Mája, lama Limetka a hřebeček Kardinál. Na našeho starostu připadla oslice Mája. A protože každé mládě mělo dostat do "vínku" od svého patrona nějaké přání, popřál ji starosta hodně zdraví, hodně lidských i zvířecích přátel, ať zůstane ve Spojile a nikam se nestěhuje, hlavně ne do Prahy a hlavně ať se nedává na politiku, tam že už je jejích příbuzných dost.

A jelikož se celé odpoledne po všech stránkách vydařilo, nezbývá než všem pořadatelům a zejména hostitelské Apolence upřímně a z celého srdce poděkovat za obrovský kus práce, který v celém areálu a při samotném "Hravém odpoledni na farmě" odvedli. Hlavně přejeme všem neziskovkám hodně štědrých sponzorů a politiků se zdravým rozumem, kteří budou podporovat jejich nelehkou a velice záslužnou práci.