Cesta do Humpolce

Přidáno: 30. října 2011

Autor: účastník zájezdu

Jedno říjnové ráno jsem měl možnost se zúčastnit cesty do Humpolce. Nejelo se za Hliníkem, ale rovnou na prohlídku do rodinného pivovaru Bernard. Vše začalo časným ranním odjezdem v 7 hod. z centra naší obce. Nálada byla suprová a cesta utíkala jako voda v řece, to i díky Pavlu Vondrovi, jenž všech 35 účastníku celou cestu dobře bavil.

Po příjezdu do pivovaru Bernard jsme absolvovali nezbytnou kontrolní návštěvu prodejny s upomínkovými předměty a zároveň rozdělení na dvě skupinky. Naší skupiny se ujal skutečný mistr průvodce pan Pípal a rovnou nás uvedl do útulné místnosti k ochutnávce zlatavého moku. Co si více na úvod přát :-). Nabízené 12° pivo jsme neodmítli a s láskou připili na zdar pivovaru.

Naše další cesta vedla do prostor spojených s výrobou piva – varnou se známými kónickými varnými tanky, stírkou, ve které probíhá samotný proces kvašení a poslední fází, kde je pivo uložené v obrovských 40 000 litrových cisternách, kde pivo zraje. Systém plnění sudů a lahví je plně automatizovaný.

Velice zajímavou a poučnou prohlídku jsme zakončili nákupem dobrého moku v místní firemní prodejně. Každý z účastníků zájezdu získal dárek v podobě pěkné sklenice se znakem pivovaru Bernard.

Sluníčko svítilo, bylo hezky a po dobrém jídle v útulné restauraci jsem mohl říci: "povedený zájezd jak má být". Tak někdy příště...

Historie:

Samotný pivovar Bernard má dlouhou historii. Začal fungovat v 15. století. Současný majitel z něj udělal pivovar, jehož 13° pivo vyhrává jednu soutěž za druhou a v letošním roce porazil i dosavadní jedničku na trhu. Bernard je nejlepší pivo v republice! Další důvod proč se příště zúčastnit exkurze a připít na úspěch.