Mikulášská nadílka - 5. 12. 2011

Přidáno: 10. prosince 2011

V pondělí 5. 12. 2011, kdy chodívá Mikuláš se svým doprovodem a obdarovává hodné děti, bylo odpoledne hrozné počasí. Černá mračna na nás spustila krupobití a vítr silně foukal. Dá se říci, že se venku čerti ženili. Asi se jeden z té mely zatoulal a pak jsme ho mohli vidět večer doprovázet Mikuláše, který ani letos nezapomněl na spojilské děti.

Protože jeho pouť byla letos ještě delší než loni, opět si na to pořídil dopravní prostředek. Tentokrát nemusel Mikuláš vozit čerta ve vozíku, ale sám jel na velké koloběžce a čert, aby mu stačil, musel jet na kole a za ním měl zapřažený vozík vrchovatě naplněný balíčky. To byla dřina a k tomu ještě držel pytel a řetěz. Obě vozidla byla osvětlena reflexními prvky, takže tato putující skupinka byla vidět již z dálky.

Mikuláš navštívil 36 dětí, na které věděl všechny hříšky: jak se jim nechce ráno do školy, jak neradi uklízejí hračky, jak zlobí brášku a mnoho dalších nekalot, a to byla voda na čertův mlýnek, ten se hned sápal na takové neposluchy, že je strčí do pytle. Mnohdy ukápla i slzička, sotva děti čerta a Mikuláše spatřily. Ale Mikuláš čerta včas zarazil, protože věděl, že ne všechny děti jsou zlobivé, ale také pomáhají mamince, a tak čertovi sklaplo a jeho šance na nového návštěvníka pekla byla zmařena. Ten, kdo se nemohl pochlubit nějakým dobrým skutkem, vykoupil se z nebezpečí pekla básničkou a slibem o nápravě. Takže nakonec mohl Mikuláš každému darovat balíček plný sladkostí, ovoce a drobných hraček a pro jistotu předal rodičům v obálce telefonní číslo nebo jízdenku do pekla a to byl pádný důvod pro to, aby se každý polepšil a účinek předání obálky byl okamžitý – sliby a rodičům i Mikulášovi: "Já už budu hodný a budu pomáhat." V obálce však byla skládanka letadélka.

Takže čert letos zase ostrouhal a Mikuláš každému slíbil, že za rok se zase zastaví a zkontroluje si, jak se kdo napravil.