Spojilská letní slavnost - 9. 6. 2012

Přidáno: 20. června 2012

Letošní rok je významným mezníkem v historii naší obce. Připomínáme si 20. výročí samostatnosti obce Spojil a 90. výročí založení SDH Spojil. U příležitosti těchto významných výročí připravil na sobotu 9. června 2012 obecní úřad společně s místními hasiči a dalšími organizátory, za účinné pomoci řady sponzorů, "Spojilskou letní slavnost".

Přes mnohé skeptické názory a varování ohledně nevhodnosti zvoleného termínu vzhledem k vrtochům počasí v medardovském období, neustoupili organizátoři této akce ze svého plánu. Je nutno podotknout, že ale s velkými obavami "hypnotizovali" předpovědi počasí. S nadějí se upírali k norskému předpovědnímu serveru, který je údajně nejpřesnější. Čím více se blížil den "D", tím více rostlo naše napětí, jak to dopadne. Vždyť je to stará známá věc, že dobré počasí je polovina úspěchu každé akce pořádané ve venkovním prostředí. A světe div se. Prognózy byly příznivé, ba přímo ideální, žádný velký hic, bez deště, příjemné teploty něco málo nad dvacet stupňů. Pak přišel ten dlouho očekávaný den. Probudili jsme se do polojasného rána, během něhož začalo postupně na obloze vítězit sluníčko. Zkrátka přesně tak, jak bylo předpovězeno.

Pro organizátory celé akce začal pracovní den již v časných ranních hodinách.

Úderem jedenácté hodiny začal program slavnosti ve sportovním areálu koncertem dechové hudby Pernštejnka. Krátce před třináctou hodinou se začali účastníci setkání řadit do slavnostního průvodu. Přivítali jsme zde řadu milých hostů. Jako tradičně naše pozvání přijal dlouholetý příznivec naší obce senátor Petr Šilar, dále starostové a starostky obcí Svazku obcí Loučná a některých dalších obcí. Opravdu vzácnými a váženými hosty pro nás byli naši rodáci, kteří se přijeli podívat do své rodné obce. Mohli jsme se zde setkat se zástupci dobrovolných hasičů z některých obcí mikroregionu, ale také s hasičskými vozidly různých typů a stáří. Nechyběla zde ani naše "Carevna", hasičská volha, která byla do roku 2008 věrnou "družkou" spojilských hasičů. Až z Prahy nám ji sem přivezl ukázat v celé její kráse nový majitel z veterán klubu pan Frk. Jako "bodyguard" ji doprovázelo další vozidlo Volha GAZ 24 Veřejné bezpečnosti.

Ve třináct hodin se vydal za doprovodu řízné hudby Pernštejnky slavnostní průvod na cestu obcí. Jeho cílovou "stanicí" byla spojilská náves. Zde se uskutečnil krátký pietní akt u Lípy Svobody. Po úvodní recitaci a krátkých vystoupeních starosty Sboru dobrovolných hasičů obce Spojil a starosty obce Spojil požehnal arciděkan pardubické farnosti Antonín Forbelský kytice a stuhy. Poté místní hasiči za účasti představitelů obce a hostů položili k Lípě Svobody květiny k uctění památky zesnulých občanů obce Spojil a bratrů hasičů. Následně se účastníci odebrali k místní kapli, kde arciděkan Antonín Forbelský společně se senátorem Petrem Šilarem, starostou a místostarostkou obce a starostou místních hasičů, upevnil požehnané stuhy na Spojilskou Lípu Života. Všichni přítomní se zde mohli podepsat do pamětního listu. Po ukončení pietního aktu se celý průvod vrátil zpět do sportovního areálu.

Program pokračoval oficiálním zahájením, v němž po vystoupení starosty obce, senátora Petra Šilara a starosty sboru dobrovolných hasičů byli oceněni někteří spoluobčané a kolektivy za osobní přínos pro rozvoj obce a členové sboru dobrovolných hasičů za práci pro sbor a obec. U příležitosti 20. výročí novodobé samostatnosti obce Spojil bylo uděleno nejvyšší možné vyznamenání obce, Čestné občanství obce Spojil, kronikářce obce Spojil, dlouholeté člence zastupitelstva a předsedkyni finančního výboru obce, paní Boženě Melounové.

Po oficiální části programu následoval bohatý kulturní program. Žáci ZUŠ Polabiny – Pardubice předvedli ve svém vystoupení své taneční umění, jejich kolegové ze školního bandu Jindřicha Pavlíka zase své hudební nadání. Mladé talenty vystřídala bluegrassová kapela Appalucha, následovaná vystoupením folklorního souboru Lipka. V podvečerních hodinách se představil JK Band, s nímž si zazpívala naše spoluobčanka Milena Dobrovolná, která byla zároveň hlavní dramaturgyní celého kulturního programu. Velkého uznání se dostalo i bubenické show skupiny Mlask. Závěr programu obstarala hudební skupina James Band, která hrála k tanci a poslechu do časných ranních hodin.

Pestrý kulturní program nebylo jediné, co organizátoři návštěvníkům nabídli. V den oslav, respektive již od předchozího úterý byla otevřena ve víceúčelové místnosti sportovního areálu výstava kronik a fotografií z historie a současnosti obce Spojil, která se těšila nejen značnému zájmu pamětníků, ale i nových obyvatel naší obce. Návštěvníci zde mohli shlédnout řadu historických dokumentů a fotografií. Například díky této výstavě jsme se mohli dozvědět, že již v roce 1946 byly v naší obci umístěny reklamní plochy na plotě nemovitosti rodiny Josífových u místního rybníčka. Samozřejmě zde byla k vidění celá škála historických dokumentů, ale zejména novodobá historie dokumentující uplynulých dvacet let, kdy obec zaznamenala svůj největší rozvoj.

Součástí spojilské slavnosti byla i výstava historické, hasičské techniky. Hasiči a hasičky z Dašic předvedli ukázky s ruční stříkačkou tzv. "koňkou" z roku 1878. Poté se jejích madel chopili spojilští dobrovolní hasiči a k velké radosti dětí, jimž byla svěřena proudnice, neúnavně pumpovali dokud celou nádrž s vodou nevyprázdnili. K vidění zde byly také historické motorové stříkačky firmy Stratílek a Holeček z 30. let.

Významným doprovodným programem bylo setkání rodáků obce Spojil, kteří si společně zavzpomínali na doby svého mládí a seznámili se s novou tváří své rodné vísky. Jako památku na toto setkání obdrželi pamětní list a výpravnou publikaci Spojil – historie a současnost, která je vlastně pokračováním Malé kroniky obce Spojil vydané v roce 2002. V této nové publikaci je zachycena nejen historie obce Spojil od jejích počátků, ale zejména období uplynulých dvaceti let, kdy dosáhla svého největšího rozvoje. Tuto kroniku může na základě zájmu obdržet zdarma i každá spojilská rodina. Zkrátka nepřišly ani naši nejmenší, naše děti. Pro ně tu bylo k dispozici celé odpoledne obrovské hasičské skákací auto, které je zaměstnalo natolik, že rodiče si mohli v klidu a spokojeně užívat programu pro dospělé. Skákací auto neuchvátilo pouze děti, ale nakonec jeho svodům podlehli i někteří zralí muži a alespoň na pár chvil se stali malými dovádějícími kluky.

Věříme, že pro většinu návštěvníků to bylo příjemně strávené odpoledne a večer. V nabídnutém programu mohl najít každý to, co mu je blízké. Závěrem proto patří velké poděkováním všem organizátorům a sponzorům spojilské slavnosti.