Vánoční floristika - 1. 12. 2012

Přidáno: 6. prosince 2012

Ať se nám to líbí nebo ne, zima se hlásí o svá práva a vánoční čas se kvapem blíží. V sobotu prvního prosince jsme se probudili do mrazivého rána a to byla nesporná známka toho, že zima opravdu dorazila a je čas chystat se na Vánoce. K výzdobě našich domovů nám vždy velmi významně pomůže kurz vánoční floristiky a letos jsme měli obzvláště velké štěstí, protože se konal den před první adventní nedělí.

Jako obvykle byl o tuto akci velký zájem, ba dá se říci, že letos se dostavil rekordní počet účastníků, který čítal 29 dospělých a 8 dětí. Na toto množství "výtvarníků" již kapacita altánu ve sportovním areálu, kde se kurz tradičně koná, nestačila, takže byli příchozí rozděleni na děti, které se uchýlily do tělocvičny, a ostatní větší účastníky, kteří obsadili svá místa u stolů v altánu.

Prostory areálu se jako vždy při tomto kurzu rozvoněly příjemnou vůní čerstvého chvojí a jiné zeleně a oči všem přecházely z nepřeberného množství mašliček, šištiček, sušených plodů, oříšků a jiných drobných pestrobarevných ozdůbek, které pro tuto příležitost zajistila paní Mirka Čápová.

Zkušené ruce našich žen a dívek si troufaly i na náročné barevné variace věnců a misek jako zlatá, stříbrná nebo bronzová a k tomu jim svojí pomocí vydatně přispíval pan Sváťa Rozsypal, který barvil oříšky, buráky, mandle i šištičky podle přání zákaznic v požadovaných barvách. Jeho účast na našich kurzech se pomalu stává obvyklou, ale stoupá zájem i dalších mužů o floristiku, protože kromě žen a dívek si přišlo vyrobit vlastní výzdobu i pět pánů.

Děti pod dozorem a poradním slovem lektorky paní Zory Hrabáňové kreslily přáníčka a vyráběly ozdoby na stromeček. Ti menší jednodušší a ti starší poměrně náročné, což představovalo zapíchat špendlíky malé kousky mašliček do polystyrénové kouličky. Pokud je tato činnost již nebavila, zaběhly si podívat se na tvorbu svých maminek. Pod jejich rukama vznikala originální adventní výzdoba na stoly i na dveře jejich domů. V tělocvičně se během několika hodin práce rozprostřela po stolech a lavicích spousta překrásných věnců se svíčkami stůl či závěsných na dveře domů, misek a jiných vánočních ozdob. Jako obvykle bylo vše řádně zdokumentováno pro inspiraci při příštím kurzu a pro oko našich čtenářů.

Poledne minulo a někteří účastníci si pomalu odnášeli svá díla domů, ale někteří ještě dolaďovali své výtvory k dokonalosti.

Když někdo projde v předvánočním čase naší vesničkou, má se vskutku na co dívat, není snad jediný dům, který by zůstal bez výzdoby. Za tuto příjemnou vánoční atmosféru je nutné poděkovat paní Mirce Čápové, která kurz vánoční floristiky zajistila, a taktéž patří dík našim ochotným lektorkám paní Zoře Hrabáňové a Jitce Folbrechtové.