Beseda občanů se členy zastupitelstva obce Spojil - 13. 12. 2012

Přidáno: 20. prosince 2012

Autor: Miluše Telecká, místostarostka obce

Nacházíme se v předvánočním čase, který signalizuje i brzký příchod závěru roku. Pro mnohé z nás je to i chvíle našeho bilancování, jaký ten uplynulý rok byl. Nejinak je tomu je i v případě zastupitelstva obce Spojil, které se "přehouplo" do druhé poloviny svého volebního období.

V předchozích volebních obdobích bývalo dobrým zvykem, že se pravidelně konaly besedy s občany, na nichž zastupitelstvo obce a obecní úřad informovaly občany o přijatých rozhodnutích, záměrech a koncepcích. Občané se mohli ptát na to, co je zajímá a co jim není jasné.

Vzhledem k tomu, že si záležitost "besed s občany" dalo nově do svého volebního programu Sdružení nezávislých kandidátů Změna, upustilo bohužel vedení obce a obecní úřad od této tradice a přenechalo možnost svým novým kolegům realizovat jejich volební program i v této části. Čekali jsme, čekali a ono stále nic. Tak nezbylo obecnímu úřadu nic jiného, než se vrátit k starým, osvědčeným zvykům a vzít organizaci besedy do "svých rukou". Vhodnou příležitostí pro to byla právě nastalá polovina volebního období.

Tentokrát jsme však tuto besedu pojali poněkud jinak, a to jako besedu občanů se členy zastupitelstva obce. Termín konání byl stanoven na čtvrtek 13. prosince 2012 ve společenských prostorech sportovního areálu ve Spojile. Pozitivní bylo, že se nám podařilo zapojit některé občany již do přípravy této akce. Přes počáteční "informační šumy" se nám podařilo v zájmu dobré věci najít vzájemné pochopení a shodnout se na moderátorovi besedy z řad občanů. Dalším významným prvkem byl námět dát občanům možnost zasílat dotazy předem elektronickou poštou na obecní úřad či na e-mailovou adresu speciálně zřízenou pro účely besedy moderátorem akce. Dalším způsobem, jak vznášet své dotazy, byla možnost vhazovat je anonymně do poštovní schránky obecního úřadu nebo se ptát v průběhu vlastní besedy. Předem bylo podáno 19 dotazů týkajících se různých oblastí činnosti zastupitelstva obce i jeho jednotlivých členů, práce obecního úřadu a zaměstnanců obce, zkrátka vše o čem se mezi občany hovoří, co je štve a "pálí". Tyto otázky moderátor besedy Ing. Jaroslav Jandl zpracoval a prostřednictvím obecního úřadu byly poskytnuty předem všem členům zastupitelstva obce Spojil, bez výjimky.

Nastal den "D" a hodina "H", kterou byla osmnáctá hodina, třicátá minuta. Plni očekávání přeplněné jednací místnosti jsme zjistili, že je přítomen moderátor, technická obsluha, několik členů zastupitelstva a "hrstka statečných". Postupem času začali přicházet další a další naši spoluobčané, až se nás nakonec sešlo cca 35. Účastníci besedy měli k dispozici zaslané otázky i volební programy jednotlivých volebních stran.

Vlastní průběh besedy si moderátor po dohodě s obecním úřadem rozdělil do tří bloků. První blok tvořily odpovědi na otázky zaslané občany předem, druhý blok byl věnován hodnocení volebních programů jednotlivých volebních stran jejich lídry a třetí blok se sestával z odpovědí na otázky kladené přímo účastníky besedy. Vystoupení jednotlivých řečníků byla časově limitována. Na dodržování stanoveného limitu bedlivě dohlížel moderátor Ing. Jandl. Chvílemi se altán sportovního areálu měnil v "kotel Míši Jílkové", chvílemi zde vládla "uvolněná" atmosféra. Celkově lze říci, že celý večer proběhl poměrně korektně a pozitivní je, že zde bylo odpovědí na některé dotazy jasně vysvětleno mnoho zjevných dezinformací. Stinnou stránkou byla však ta skutečnost, že dost často se průběh besedy změnil v besedu členů zastupitelstva jednoho sdružení se členy zastupitelstva sdružení druhého.

Je na místě poděkovat všem, kteří se podíleli nějakým způsobem na přípravě a průběhu této besedy, zejména Radce a Ladislavu Ministrovým, Janu Matějovi a především moderátorovi večera Ing. Jaroslavu Jandlovi.

Vedení obce a obecní úřad je připraven v těchto společných setkáních pokračovat. Jedině tak můžeme docílit toho, abychom se naučili navzájem spolu komunikovat, chápat se a respektovat. Našim společným cílem by měl být klidný a spokojený život v naší obci.