Na západ! + Položení květin - 8. 5. 2017

Přidáno: 13. června 2017

Autor: S.R.

Kdy skončila druhá světová válka v Evropě? Bylo to 8. nebo 9. května 1945. Obě data jsou správně, rozdíl je pouze v několika časových pásmech, o která leží Moskva východněji od civilizované Evropy (budiž za to prozřetelnosti dík). Zatímco celá západní a střední Evropa psala v době podpisu kapitulace 8. květen, Moskva měla již 9. květen. Proto i u nás ve Spojile připadají oslavy konce největšího válečného konfliktu v dějinách lidstva na 8. květen, stejně jako ve větší části světa.

Ve Spojile si tyto události připomínáme položením květin u Lípy Svobody a Spojilské Lípy života. Vlastní akt je jednoduchý a poměrně krátký, proto nebylo daleko k myšlence, okořenit jej přítomností mužů v dobových uniformách, případně několika kusy dobové vojenské techniky. Jedni z mála, kdo v tom mohli být nápomocni, jsou členové Klubu vojenské historie. Ti každým rokem slaví 8. květen "spanilou jízdou" historické vojenské techniky oblečeni ve vojenských uniformách z období konce války, po okolí Pardubic. Letos do svého itineráře připsali zastávku v obci Spojil.

Kolona k nám dorazila v předvečer oslav, kolem sedmé hodiny večerní. Po příjezdu si aktéři rozložili tábor před vjezdem do sportovního areálu, zatopili v polní kuchyni a jali se připravovat večerní menáž. Konkrétně kuřecí stejky se zeleninovou oblohou a chlebem. Podmanivá vůně se nesla až na opačný konec obce a lákala případné nadšence k návštěvě, ti se postupně vmísili mezi uniformované příslušníky a techniku si prohlíželi zblízka, někteří dokonce ve vlastních historických uniformách. Detailisté namítali, že večeře moc dobová nebyla, kuřecí na konci války byla přeci jen nedostatková komodita. Kdo by však myslel na takové detaily, když ty stejky tak výtečně chutnaly.

Po večeři se většina účastníků přesunula do restaurace ve sportovním areálu, kde pokračoval večer v živé diskuzi. Po budíčku a snídani ráno 8. května byla vyčleněna dvě vozidla a několik "rudoarmějců", kteří převezli květiny k oběma lípám a asistovali pietnímu aktu pokládání květin. Pak už mohli přihlížející sledovat balení tábora, připojování kanonu a polní kuchyně k tažným vozidlům a odjezd kolony, kterou uzavírala mohutná Tatra 111.