Čarodějnický slet 2016 - 30. 4. 2016

Přidáno: 17. května 2016

Autor: Božena Melounová

Poslední den v dubnu znamená, že se všechny čarodějnice dostaví na své každoroční setkání. Stejně tak tomu bylo i letos 30. dubna, kdy se k nám odpoledne do sportovního areálu ve Spojile slétlo na svůj sněm kolem 30 čarodějnic a čarodějů od těch batolecích až po již ty dospělejší. Tady na ně již kromě vrchní čarodějnice a organizátorky sletu paní Hanky Hartmanové čekalo dalších sedm jejich pomocnic, které měly zasvětit přítomnou omladinu do všech tajů, kouzel a jiných čarodějnických dovedností.

Malí čarodějové a čarodějničky si nejprve namalovali nebo omalovali a slepili papírovou čarodějnici, aby měli na památku obrázek dle vlastní představy. A potom nastalo to správné rejdění a soutěžení. Každou soutěž dozorovaly dvě zkušené a znalé čarodějnice, které však dovedly nejen poradit, ale za správné provedení úkolu i náležitě odměnit. Někdy bylo třeba názorně předvést plnění úkolu, třeba jak správně sedět a rejdit na koštěti. Kromě této oblíbené disciplíny si soutěžící čarodějnice vyzkoušely i házení na cíl míčky nebo kroužky na tyčku. Velká legrace byla i při skákání v pytli, ale ani této obtížné soutěže se nikdo nezalekl. Jako obvykle byla velká tlačenice u hašení požáru, lépe řečeno shazování plechovek proudnicí. Tuto zábavu připravili naši hasiči. Za pomoci silných paží hasičů, ale i jejich malých pomocníků natlakovali džberovky, aby proud vody z hadice náležitě zasáhl cíl.

Když se čarodějnice a čarodějové do sytosti vydováděli, nastala ta správná chvíle na čarodějnické rejdění, tančení a hopsání na parketu. Za reprodukované hudby manželů Turečkových, kteří celou sobotní akci doprovázeli hudební kulisou, udávala vrchní čarodějnice Hanka takt k tanci a rejdění hada po hřišti. V průběhu tancování posuzovala porota složená z hasičů a čarodějnic-pomocnic, která z přítomných čarodějnic a čarodějů má tu nejvýstižnější a nejhezčí vizáž.

Bylo dotančeno a bylo i vybráno, kdo je nej. Čtyři nejlepší čarodějnice – 1. Adélka, 2. Bětka, 3. Kačenka a 4. Nelinka - obdržely od starosty dobrovolných hasičů Honzy Melouna postavičku čarodějnice a ostatní čarodějnický dorost jednu perníkovou čarodějnici. Ty letos napekla paní Hanka s Mirkou Čápovou a nazdobila je paní Iveta Lohnerová. Pak už následovalo opékání vuřtíků na ohýnku, který opět dozorovali hasiči, a zábava a volné skotačení po hřišti.

Na vydařeném čarodějnickém sletu mělo velkou zásluhu nejen krásné počasí, ale hlavně pilná práce organizátorů, především paní Hanky Hartmanové, za což jí náleží velký dík. Stejné poděkování je třeba předat i Mirce Čápové a dalším spolupracovnicím Hanky za pomoc a organizaci, a v neposlední řadě i našim dobrovolným hasičům.